Igor Boțan o face praf pe Maria Ciobanu! Vezi cum îi răspunde la întrebările adresate lui Iurie Leancă

botan

Analistul politic Igor Boțan a comentat pe site-ul promis.md fiecare întrebare adresată de către deputatul PLDM Maria Ciobanu pentru fostul ei coleg, Iurie Leancă. Potrivit acestuia „aspectul curios al al întrebărilor doamnei merită analizat, mai ales că Leancă ar fi răspuns la unele din ele deja”. Boțan mai specifică necesitatea elucidării intenției – dacă a fost sinceră, de căutare a adevărului sa de a-l pune la zid pe fostul premier, informează Agora.

Analiza lui Igor Boțan pentru fiecare întrebare pusă a deputatului PLDM:

Cine l-a mandatat să îl susţină pe Ponta în alegeri în timp ce noi, colegii săi, făceam agitaţie electorală pentru Klaus Iohannis?

- prima întrebare este lipsită de sens, dacă se răspunde la întrebarea a şaptea. Evident, Iurie Leancă a avut o opinie absolut separată de cea a conducerii PLDM, atunci cînd a decis pe cont propriu să-l susţină la prezidenţiale din România pe Victor Ponta şi nu pe Klaus Iohannis. Apoi, numai în campania electorală Iurie Leancă a avut o opinie separată atunci cînd a pledat în favoarea creării unui bloc electoral cu PLR, propunere respinsă de PLDM. Finalmente, decizia de a părăsi PLDM este o opinie separată.

Poate fi obligat un prim-ministru, cu simţul responsabilităţii, să semneze acte secret care au dus la dispariţia “misterioasă” a unor sume exorbitante din BEM?

- cea de a doua întrebare nu este formulată corect. Hotărîrea secretă, semnată de Iurie Leancă, a oferit garanţii de stat BNM pentru a transfera pe conturile celor trei bănci falimentare a 10 miliarde lei. Scopul a fost salvarea depozitelor a sute de mii de alegători moldoveni, care nu ar mai fi votat PLDM dacă aflau că din băncile în care au depus aceştia s-au evaporat banii. Cine a scos aceşti bani din bănci este o altă problemă capitală. La această întrebare şi la multe altele va trebui să răspundă firma Kroll, invitată de Iurie Leancă pentru a investiga jaful de la aceste bănci, dar şi Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank. În acest sens doamna deputat trebuie să aibă răbdare pentru a auzi răspunsurile necesare. Dl Leancă ar putea să vină cu contra-întrebări la adresa doamnei deputat, şi anume — va pleda domnia sa pentru audierea deschisă şi transparentă a raportului Comisie, ori se va conforma disciplinei de partid, dacă acesta va insista pe secretizarea raportului. A doua întrebare este — cum credea doamna, ar fi devenit ea deputat PLDM, candidînd pe poziţia 26 în listă, dacă ex-premierul Leancă nu ar fi evitat colapsul băncilor invocate în plină campanie electorală?

Cine l-a trimis la sediul PCRM să cerşească voturile comuniştilor?

- la cea de a treia întrebarea Iurie Leancă a răspuns deja — nu a solicitat voturi de la PCRM, ci doar a discutat în albia trendului anunţat de chiar liderul PLDM, Vlad Filat, care a declarat recent că PCRM nu mai prezintă un pericol pentru RM şi că societatea trebuie consolidată, inclusiv prin intermediul constituirii unei coaliţii camuflate PLDM-PDM-PCRM.

Dacă era votat de către Parlament, cum conducea un Guvern minoritar în parcursul european al Republicii Moldova?

- şi la întrebarea a patra Iurie Leancă a răspuns — el a contat pe votul fracţiunii PL, promiţîndu-i liderului acestuia, Mihai Ghimpu, că îşi prezintă demisia, dacă în trei luni de la învestire PL-ul nu va fi acceptat ca partea a unei coaliţii majoritare de guvernare

Din care raţionamente a votat conducerea Parlamentului?

- întrebarea a cincea este extrem de curioasă, fiindcă nu este clar ce răspuns se aşteaptă. Preşedinte al Parlamentului a fost ales reprezentantul PDM, urmînd ca candidatul PLDM să aibă suportul PDM la votarea garniturii guvernamentale. Doi vice-preşedinţi au fost aleşi din partea fracţiunilor PLDM şi PCRM. Opoziţiei în mod normal i se oferă o funcţie de vice-preşedinte de Parlament, dacă aceasta doreşte. Celelalte două fracţiuni PSRM şi PL au refuzat să înainteze candidaturi pentru funcţiile de vice-preşedinţi ai Parlamentului. Cum putea Iurie Leancă, membru al fracţiunii să procedeze altfel în circumstanţele respective?

Care este partidul care l-a promovat în funcţii de înaltă răspundere?

- răspunsul la întrebarea a şase este evident — PLDM. Nu este foarte clar care este subtextul întrebării doamnei deputat. Fiindcă Leancă este ultimul dintre duzina de personalităţi care a dat pondere şi valoare PLDM, toată duzina respectivă părăsind ulterior PLDM. Întrebarea complementară este — de ce?

Cine i l-a recomandat pe consilierul intim… un adevărat Moţoc al timpurilor noastre?

- ultima întrebare apelează la intimităţi, de aceea, ori doamna deputat precizează exact ce o interesează, ori recunoaşte că pur şi simplu sfidează etica.

SURSA: AGORA.MD

You may also like

Comments are closed.

By