Hoţii de la BEM s-au răzbunat pe Gherman, pentru că a pus piciorul în prag la jaful băncii

a

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă susţine că prin demiterea lui Artur Gherman de la şefia CNPF, şmecherii de la BEM au reușit să se răzbune, pentru că s-a opus cu vehemenţă cum s-a deposedat statul de cota majoritară la BEM în 2013.

„Principialitatea lui a iritat enorm la acea vreme pe șmecherii din spatele „afacerii” BEM. Ei au dorit încă în toamna lui 2013 să-l demită, pentru că le încurca „afacerea”, însă nu le-a reușit”, mai spune Ioniţă.

Fostul preşedinte al Comsiei pentru Buget şi Finanţe afirmă că acum au reușit să se răzbune. „Cei care au votat demisia lui, măcar au realizat că au demis pe unul din puținii oameni, care a încercat să stopeze devalizarea BEM-ului? Rușine”.

În anul 2013, Banca de Economii era într-o situaţie dificilă, pus în fața unui potențial faliment al BEM, în 2013 guvernul condus de Iurie Leancă, prim vicepreședintele PLDM, a hotărât  “să salveze banca” printr-o emisiune de acțiuni. Însă, curios, la sfârșitul lunii august, când a avut loc emisiunea, statul s-a retras prin neparticipare, astfel diminuându-și cota de la 56% la 33%. Artur Gherman s-a opus deciziei, ceea ce l-a înfuriat pe liderul PLDM, Vlad Filat. Prin această modalitate, Ilan Shor a devenit acționar semnificativ la BEM, cu o cotă de 33,7%, printr-o companie pe care o controlează. În primăvara anului 2014, milionarul Shor și-a vândut o parte din acțiuni companiei rusești VEB Capital, subsidiara Vneșeconombank a cumpărat 25% din acțiunile BEM, Shor devenind reprezentantul companiei rusești VEB Capital (ВЭБ Капитал) în Moldova, iar în luna mai 2014 a fost ales președintele Consiliului de Administrație al băncii.

You may also like

Comments are closed.

By