FMI se pregăteşte să vină în Moldova, dar este un mister total dacă va lăsa aici şi un acord

a

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional FMI se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 30 martie – 3 aprilie 2015.

În cadrul misiunii dna Ivanna Vladkova-Hollar va fi prezentată autorităţilor, ea va lua locul lui Max Alier în calitate de șefă a misiunii FMI, începând cu luna mai. Respectiv, Alier se va transfera la Departamentul Statelor Africii al FMI.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu declara că Moldova are nevoie de un nou program de cooperare cu FMI, iar programul trebuie să fie cu conţinut financiar, pentru ca ţara să aibă acces la resursele Fondului.

“Asemenea program cu FMI a fost important pentru Moldova din punctul de vedere al unei ancore în desfăşurarea reformelor. Programul ar fi fost servit drept stimul suplimentar pentru Guvern, dintr-o parte, şi garanţie pentru partenerii externi – din alta. Aceasta ar fi însemnat că în Republica Moldova au loc reforme structurale, că în ţară există o terţă parte în persoana FMI, care cu regularitate analizează calitatea reformării economiei”, a spus Drăguţanu.

FMI a atras atenţia de nenumărate ori la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic or, tocmai din această cauză dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură, a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

You may also like

Comments are closed.

By