Fac ce vor cu banii noştri! O treime din PIB pentru salvarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank

a

Pentru salvarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, sumele sunt interpretabile, pentru că s-a pus întrebarea și conducerii Băncii Naționale și altor instituții. Este foarte greu de calculat și toți au refuzat să dea cifre concrete despre cam cât ar fi pierderile, cam care ar fi suma finală a furturilor, a declarat liberalul, Iurie Chirinciuc, care este şi membrul comisiei de anchetă în cazul jafului de la BEM.

În opinia lui este greu de determinat exact, dar, așa, niște sume estimative se poate de vorbit. Specialiștii de la Banca Națională spun că pentru recapitalizarea acestor trei bănci ar fi necesare circa 33 de miliarde lei. Cam pe aici ar fi cifra, în jurul a 30-33 de miliarde, nu 39. „Dar, trebuie să ținem cont și de faptul că băncile funcționează, mai este posibil de recuperat din unele credite, alte credite e posibil să fie întoarse… Directorul CNA m-a asigurat în plinul Parlamentului că banii vor fi întorși bănuț cu bănuț, cu toate că îmi vine foarte greu să cred”, a precizat Chiriniuc într-un interviu pentru Europa Liberă.

El spune că era imposibil ca banii din cele trei instituţii financiare să fie scoşi fără să cunoască instituţiile statului. Este vorba, în primul rând, de CNA-ul, Banca Națională, Procuratura, CNPF-ul. Era, practic, imposibil, fiindcă legislația le permite și ei au văzut aceste fluxuri de bani. Toți au știut și nimeni nu a întreprins nicio măsură”.

Raportul comisiei a fost discutat marți în plenul parlamentului, cu ușile închise, decizie criticată de liberali și socialiști.

O mare parte a banilor a plecat spre firmele afiliate lui Ilan Shor” si nu există „voință politică” pentru ca acești bani să fie returnați, a mai declarat deputatul liberal în interviul cu Europa Liberă.

You may also like

Comments are closed.

By