3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Duduim în statistici optimiste! Şomajul s-a redus la 3,5%, dar tot mai mulţi moldoveni rămân fără job

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Rata şomajului la nivel de ţară a scăzut în trimestrul patru din 2014 la 3,5 %, faţă de 4,1% în perioada similară a anului precedent, anunţă Biroul Naţional de Statistică. În şomaj se aflau 40,2 mii de persoane, cu 9,1 mii mai puţin decât în perioada similară a anului precedent.

Şomajul în Republica Moldova s-a diminuat în condiţiile în care populaţia economic activă a descrescut cu 52,4 mii de persoane sau 4,3 la sută. Şi numărul populaţiei ocupate a fost în scădere cu 3,7%, la 1,1 mil de persoane.

În agricultură au lucrat anul trecut un sfert din totalul populaţiei ocupate, urmaţi de cei din insdustrie cu 12% şi angajaţii din construcţii cu 6%.

În sectorul informal au lucrat 17,7% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 31,% au avut un loc de muncă informal. Este vorba de munca nedeclarată, ce nu intră în aria evidenţei contabile. Peste 69,6 mii de persoane au avut un loc de muncă, însă orele efectiv lucrate în total în timpul perioadei de referinţă au fost sub 40 ore pe săptămână. Totodată aceste persoane doreau şi au fost disponibile să lucreze ore suplimentar.

Statisticile neoficiale arată că deşi şomajul s-a redus, în prezent, tot mai mulţi moldoveni îşi caută un loc de muncă pe fundalul comprimării economice din ţară, dar şi a valului de migranţi, care se întorc din Rusia în urma restricţiilor impuse de Moscova.

Economiștii prognozează o creştere a şomajului cu 5% în anul curent ca urmare a recesiunii economice a Republicii Moldova.

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img