Două moldovence salvate din ghearele proxeneților. Au fost închise într-o casă din Republica Benin

Două tinere din Republica Moldova au fost eliberate din robie sexuală de către ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţie.

Victimele, în vîrstă de 20 de ani, originare din nordul țării au făcut cunoștință prin intermediul reţelelor de socializare cu un cetăţean de naţionalitate libaneză. Individul, sub pretextul unei oferte de muncă în străinătate, a organizat transportarea fetelor în orașul Cotonou, Republica Benin. Ajunse în țară străină, tinerele au fost deposedate de acte şi duse într-o casă bine păzită cu acces limitat și impuse să presteze servicii sexuale.

Timp de circa două luni, tinerele s-au aflat în încăperea respectivă cu alte patru victime, originare din Federaţia Rusă, Republica Belarus, Columbia şi Republica Dominicană, unde erau maltratate şi impuse să presteze servicii sexuale.

Una dintre fetele moldovence a reuşit să telefoneze la o rudă din Republica Moldova, care imediat a apelat la Centrul pentru combaterea traficului de persoane.

În doar 24 de ore de la parvenirea informaţiei, toate victimele, inclusiv şi cele de altă naţionalitate au fost eliberate şi referite în ţările de baştină.

În acest sens, pentru a nu deveni o victimă a acestui fenomen, Inspectoratul Național de Investigații, recomandă cetățenilor să ţină seama de următoarele recomandări:

1. Nu accepta promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca în străinătate pentru diverse slujbe „onorabile, care nu necesită calificare” (de exemplu: menajeră, baby-sitter) sau aşa-zise „angajamente artistice”. Fii reticentă faţă de propunerile făcute prin intermediul Internet-ului; un aşa zis „prieten” poate fi un infractor periculos;

2. La primirea unei oferte de lucru în străinătate, verifică dacă firma este acreditată în vederea recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate;

3. Refuză ofertele de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine şi te răscumperi tu cînd ajungem”;

4. Nu accepta să treci frontiera cu acte false;

5. Nu da nimănui paşaportul, sub niciun motiv, cu excepţia organelor statului, abilitate să verifice actele de identitate. Acest document nu trebuie înstrăinat niciodată.

Dacă, totuşi, ai luat hotărîrea de plecare, este bine să laşi familiei, rudelor, prietenilor, următoarele informaţii:

1.Cu cine şi unde pleci;

2. Locul de muncă şi adresa unde vei domicilia (nr. de telefon, denumirea şi adresa companiei, firmei);

3. Copiile documentelor (paşaport, viză, contract);

4. Fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie şi păstrează-le la tine, în locuri diferite – te vor ajuta în cazul în care vei fi deposedată de acte;

5. Învaţă limba ţării de destinaţie sau, cel puţin, un volum minim de cuvinte (câteva propoziţii), ca să te poţi descurca; achizitionează un dicționar.

Înainte de a lua decizia de a părăsi țara, informează-te. Încearcă să obţii de la Poliţie mai multe informaţii despre angajator, dacă are dreptul să medieze angajarea în străinătate.

You may also like

Comments are closed.

By