Dodon dezvăluie EPOPEEA hoţiilor: BNM a creditat cu 10 miliarde de lei furtul de la BEM, Banca Socială şi Unibank

a

În luna noiembrie anul trecut din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank s-au furat 13 miliarde de lei care au fost, urgent, convertiți în dolari, fiind utilizate rezervele valutare al BNM. Acest lucru a şi pus presiune pe cursul valutar, potrivit declaraţiei liderului socialiştilor, Igor Dodon.

Socialistul a spus că tot în noiembrie la recomandarea Consiliul de Stabilitate Financiară a fost adoptată, de Guvern, o hotărâre secretă pentru creditarea cu 10 miliarde de lei a celor trei bănci. „Fostul premier, Iurie Leancă a convocat şedinţa secretă cu două zile înaintea alegerilor din 30 noiembrie prin care aprobă garanţia de stat a Guvernului pentru acordarea unui credit de la BNM celor trei bănci. Valoarea împrumutului este de circa 10 miliarde de lei la o rată de 0,1%, anual”.

„În timp ce din cele trei bănci se scot 13 miliarde de lei, BNM acordă un credit de 10 miliarde de lei ca să nu fie probleme cu banii deponenţilor. Împrumutul a fost acordat cu garanția statului”, afirmă Igor Dodon.

Dodon spune că este straniu cum a fost utilizat acest credit în condiţiile în care în luna ianuarie cele trei bănci au obţinut profituri de peste jumătate de miliard de lei din speculaţiile valutare. „Cu regret sunt foarte multe informaţii pe care membrii comisei încearcă să le califice secrete şi ne-au atenţionat că dacă le vom face publice ne vor deschide dosare penale. Noi am cerut să ni se prezinte denumirile la firme pentru a vedea cine sunt beneficiarii finali, deocamdată nu le-am primit”.

Socialistul a spus că este  cert faptul că hoţiile furtul celor 13 miliarde de lei a fost făcut cu acceptul conducerii de vârf a PLDM şi PD. „Explicaţia este simplă: sau băieţii se pregăteau să piardă alegerile şi au scos banii, sau erau siguri că o să câştige şi o să acopere gaura, ceea ce se şi întâmplă”.

Deputatul a precizat că BNM ştia foarte bine ce se întâmplă la cele trei bănci. Banca centrală nu avea cum să nu vadă că au fost scoase 13 miliarde de lei. Tranzacţiile se vad online.

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, controlate de milionarul Ilan Shor  au intrat sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul anului trecut ca urmare a tranzacțiilor suspecte, care vizează acordarea creditelor neperformante. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara că cele trei bănci au primit acces la un credit de 4 miliarde de lei.

You may also like

Comments are closed.

By