DOCUMENT INCENDIAR! Ministrul Economiei a semnalat încă în 2012 escrocheria de la BEM, când Vlad Filat era prim-ministru

exclusiv--document-confidential-in-cazul-bem-scheme-cu-tva--credite-neperformante-pentru-companii-offshore-1426075742
Document confidențial în cazul BEM: Scheme cu TVA și credite neperformante pentru companii offshore.

Agora a intrat în posesia unui document confidențial care ar fi semnat de actualul ministru al Economiei, Stephane Bride, în perioada când deținea funcția de conducere în cadrul companiei Grant Thornton. Scrisoarea adresată președintelui interimar de atunci al Băncii de Economii, conține rezultatele auditului interimar efectuat la BEM în anul 2012. Astfel, în urma verificărilor s-a constatat că Banca a oferit mai multe credite, în valoare totală de circa 10 mln euro, care nu ar fi fost folosite conform destinației.

 

„Conform contractelor de credit destinația acestora era procurarea și importul în Republica Moldova a unor mărfuri și materiale. În dosarele de credit lipsesc dovezi de import în Republica Moldova. În dosarele de credit sunt doar documente de plată conform cărora mijloacele creditare au fost transferate în favoarea unor nerezidenți. Conform înțelegerii noastre aceste credite nu au fost folosite conform destinației”, se menționează în scrisoare.

Firme off-shore și tranzacții lipsite de sens economic

Auditul a constatat de asemenea că o parte din firmele care au luat credite de la BEM nu erau înregistrate ca plătitori de TVA, deși au avut venituri mai mari de pragul minim necesar. Potrivit auditorilor, în această situație importul în Republica Moldova a bunurilor pentru care s-au luat acele credite nu are sens economic.

Mai mult, în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că o parte a creditelor oferite au avut beneficiari comuni – firme off-shore din Noua Zeelandă, Panama, Belize, Insulele Virgine. De asemenea, la 30 septembrie 2012, o parte din aceștia înregistrau restanțe la plata creditelor.

„Există posibilitatea că acești debitori reprezintă un grup de personae ce acționează în comun”, se mai menționează în scrisoare.

De asemenea, gajul pentru patru din cele cinci credite descrise nu a fost evaluat corespunzător situației reale de pe piața imobiliară.

Probabilitate mare că sunt și alte tranzacții dubioase

Un alt moment important scos în evidență de auditori este că în septembrie 2012 Banca de Economii nu a respectat cerințele Regulamentului BNM privind „Capitalul minim necesar”.

Actualul ministru al Economiei își încheie scrisoarea pe care ar fi scris-o în 2012 menționând că la BEM ar putea exista și alte tranzacții cu „denaturări semnificative” și în acest context solicită o întrevedere cu conducerea bănci pentru a discuta subiectul în detalii.

sursa: agora.md

You may also like

Comments are closed.

By