23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Demisii la Banca de Economii. Instituţia financiară a rămas fără preşedinte

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Preşedintele Băncii de Economii, Viorel Bîrcă a demisionat din funcţia de preşedinte al instituţiei financiare.

Deocamdată, motivul nu a fost anunţat, iar reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze, menţionând doar că a demisionat din propria iniţiativă.

Bîrcă a devenit preşedintele BEM la 30 aprilie anul trecut după ce fostul preşedinte, Ivan Crivceanschi a demisionat în legătură cu transferul la un alt loc de muncă. Bârcă a fost numit în frunte băncii când preşedintele Consiliului de Administraţie a devenit Ilan Shor.

Viorel Bîrca are o experiență de peste 10 ani în sfera bancară și nemijlocit în cadrul Băncii de Economii. Acesta a ocupat funcţia de vicepreşedinte începând cu anul 2012.

La sfârşitul anului 2014 BNM a instituit administrare specială la BEM, Banca Socială şi Unibank ca urmare a tranzacţiilor suspecte din cele trei bănci, iar în februarie curent, compania americană Kroll a venit în Republica Moldova să investigheze fraudele de la cele trei bănci.

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă a făcut mai multe dezvăluiri cum a fost furată Banca de Economii. În luna septembrie 2014 Ioniţă a făcut publică prima schemă de furt a banilor din BEM prin intermediul acordării de credite compromise. Atunci a prezentat documente confirmative pentru suma de peste 500 milioane lei, însă estima că prin intermediul acelei scheme s-au furat până la 3 miliarde lei.

Însă, ulterior s-a dovedit că prima schemă de furt a fost mai degrabă un antrenament, pe lângă a doua schemă, pe care am descris-o la 29 ianuarie curent pentru portalul moldova24. Prin intermediul creditelor interbancare BEM-Banca Socială, gajuri și plasări de bani peste hotarele țării, din BEM au fost sustrase cel puțin 11 miliarde lei.

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img