De ochii lumii! Gurin a primit avizul CSM să pornească urmărirea penală pe numele unui fost judecător

a

Procurorul General, Corneliu Gurin, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unui ex-judecător din cadrul Judecătoriei Economice de Circumscripţie, anunţă Procuratura Generală.

Potrivit materialelor procesului penal, în anul 2009, în cadrul examinării unei cauze civile pornite la cererea unei firme privind încasarea unei datorii de 790 mii lei de la un alt agent economic, judecătorul a confirmat tranzacţia de împăcare dintre părţi şi a dispus, prin încheiere, trecerea dreptului de proprietate asupra 4 bunuri imobile către creditor. În baza acestei încheieri, organul cadastral a înregistrat dreptul de proprietate şi folosinţă asupra imobilelor respective după creditor, în condiţiile în care, imobilele aparţineau altor persoane, care nu aveau nici o implicare în litigiul examinat şi care nici nu au ştiut de existenţa acestuia.

Procurorii au stabilit că, magistratul nu a verificat cine este proprietarul legal al bunurilor imobile indicate în încheierea sa, nu a identificat reprezentaţii părţilor la proces, nu a verificat împuternicirile participanţilor la proces, din numele cărora a fost semnată cererea şi tranzacţia de împăcare. Prin aceste încălcări evidente, a fost lezat unul din drepturile fundamentale ale persoanelor fizice şi juridice – dreptul la proprietate, garantat de Constituţia Republicii Moldova, Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale şi Codul civil.

You may also like

Comments are closed.

By