14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Cum Shor justifică miliarde dispărute în offshore de la Banca de Economii

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Când am fost numit preşedintele CA de la BEM banca avea un pachet de credite fără să fie nevoie de a fi rambursate. În aprilie 2014, 48% erau credite neperformante. Eram în şoc. Milioane de euro erau date în dreapta şi în stânga a declarat Ilan Shor, preşedintele CA de la BEM.

“Am reuşit să întoarcem până la 20% din creditele neperformante”, a mai spus Shor. Sunt gata să ofer orice informaţie anchetei. Suntem foarte interesaţi să aflăm adevărul. Nu am făcut nicio ilegalitate cat am fost în funcţie”, a mai spus Shor.

Preşedintele CA de la BEM spune că este interesat de ce se întâmplă la Banca Socială. Banca a vândut creditele şi nu a încălcat legislaţia.

Shor s-a arătat mirat de ce BNM a sesizat problema de la bănci în octombrie anul trecut. „De ce BNM a decis să acorde credite. Problema a apărut în octombrie 2014, înainte de alegerile parlamentare. Politicienii au îndemnat oamenii să î;i retragă banii din bancă. Panica a dus la aceasta situaţie. Problemele nu sunt legate de fraude, dar de situaţia politică”.

Shor a lansat l-a acuzat şi pe fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, menţionând că acesta nu a văzut gaura de la bancă pe vremea cât era ministru al Finanţelor.

Dacă e să credem declaraţiilor lui Shor situaţia de la Banca de Economii este foarte bună, însă potrivit rapoartelor BNM, instituţia financiară este pe marginea prăpastiei. În prima lună a acestui an BEM a înregistrat pierderi de 3,1 mil. lei, iar anul trecut BEM a încheiat cu pierderi de 202 mil. de lei. Volumul creditelor neperformante al băncii se ridică la peste 900 mil. de lei.

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, controlate de milionarul Ilan Shor  au intrat sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul anului trecut ca urmare a tranzacțiilor suspecte, care vizează acordarea creditelor neperformante.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img