CSM se laudă cu „PERFORMANŢELE” reformelor din justiţie: A fost eliberat din funcţie un judecător

a

Odată cu plecarea comuniştilor de la guvernare, în Republica Moldova s-a promis reformarea justiţiei. Teoretic, reforma a început încă din 2010. Practic însă, abia în 2012. Or, deocamdată la capitolul calitatea actului de justiţie, Republica Moldova rămâne restanţieră.

În cadrul activităților Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii în anul 2014 a aplicat la adresa judecătorilor 16 sancţiuni disciplinare, 26 propuneri de aplicare a sancţiunii au fost respinse, 2 proceduri au fost sistate în legătură cu expirarea termenelor de tragere la răspundere disciplinară, potrivit Raportului de activitate al CSM pentru anul 2014.

Mustrare au primit trei judecători, iar din funcţie a fost eliberat un singur judecător.

Potrivit ultimului raport al World Economic Forum, Republica Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume. Moldova s-a clasat pe ultimul loc în clasamentul global privind corupția în sistemul judecătoresc – locul 144. Moldova stă cel mai prost la capitolul „plățile ilegale și mita pentru obținerea hotărârilor judecătorești favorabile”. Totodată, experții au constatat că justiția din Republica Moldova este lipsită aproape în totalitate de independență. La acest capitol, Republica Moldova s-a clasat pe locul 141. Chiar dacă este cea mai săracă țară din Europa, banii publici se cheltuiesc în Moldova foarte ineficient. Moldova ocupă locul 102 la capitolul „risipa banilor publici”.

UE face eforturi enorme pentru a îmbunătăți starea de lucruri din justiția moldovenească, dar deocamdată, la nivelul societății, nu se simte nici un impact. Sondajele arată că cetățenii percep justiția ca pe un domeniu ce degradează într-un ritm șocant.

 

You may also like

Comments are closed.

By