Cât costă salvarea Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale

a

Comisia de anchetă prezintă cu uşile închise raportul în cazul BEM, Banca Socială şi Unibank, iar liderul socialiştilor, Igor Dodon a prezentat raportul de alternativă vizavi de jaful de la cele trei bănci

„În sală au rămas cei care au furat miliardele şi stau cu uşile închise. Schema furtului de miliarde a fost pregătit pe o perioadă mai mare de un an. Au fost acordate credite persoanelor afiliate băncii şi celor de la putere. Faza finală, furtului a culminat în noiembrie pentru că Parlamentul era nefuncţional şi deputaţii erau în campanie electorală”, a precizat Dodon.

Socialistul a spus că jaful a avut loc în cârdăşie cu organele de conducere ale statului. Este vorba de CNA, Guvern, BNM şi Procuratura, iar conducerile acestor instituţii trebuie să răspundă penal.

„Guvernul nu are o soluţie pentru cele trei bănci, dar BNM a propus rezolvarea problemei pe două căi. Este vorba de capitalizarea sau lichidarea celor trei instituţii financiare. Pentru salvarea BEM este nevoie de 12 miliarde de lei, Banca Socială – 18 miliarde de lei şi Unibank – 2,6 miliarde de lei de lei. În cazul lichidării băncilor la BEM este nevoie de 10 miliarde, BS – 3 miliarde de lei şi Unibank peste 2,5 miliarde de lei”,a precizat Dodon.

PSRM cere demisia conducerii Procuraturii Generale, CNA şi guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu. Pentru soluţionarea problemelor de la cele trei bănci Dodon a propus naționalizarea, iar în acest sens să fie utilizate cele 10 miliarde de lei acordate cu garanția Guvernului, pentru a fi salvate, iar statul va avea câte o cotă parte la bănci, în condiţiile în care BEM, Banca Socială și Unibank oricum nu vor fi în stare să returneze aceste credite.

You may also like

Comments are closed.

By