BEM-ul furat! Statul se gândeşte cui să întoarcă banii. Pe listă Shor şi ruşii de la Vneşeconombank

a

Statul urmează să intre în posesia cotei majoritare de la Banca de Economii doar după satisfacerea plăţilor către ceilalţi acţionari, a declarat preşedintele CNPF, Artur Gherman după audierile de la comisia de anchetă privind situaţia din sisemul financiar-bancar.

Gherman a spus că formal, acţionar majoritar la Banca de Economii este Vneşeconombank. „Doar după ce îşi va primi banii atunci va fi radiat din registrul acţionarilor. Este vorba de protejarea intereselor statului, indiferent de unde vine el din Rusia sau din altă ţară”.

„În prezent discutăm cine şi cui va plăti în condiţiile în care statul a vândut companiei B, iar acea companii, iar acea companie le-a vândut alteia”.

Anterior, şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu declara că statul pentru a fi înregistrat în lista acționarilor trebuie parcurși anumiți pași. Este vorba în primul rând de returnarea celor 80 mil. lei, acționarilor. Întrebarea este cui, pentru că acțiunile au fost cumpărate de un acționar, care ulterior a vândut altui acționar. Lucrurile trebuie să fie clarificate printr-o procedură juridică.

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut Curtea Supremă de Justiției a emis o încheiere prin care Banca de Economii a revenit în proprietate statului. Curtea și-a motivat decizia prin faptul că trei acționari minoritari nu au fost anunțați de Adunarea Acționarilor din 29 august 2013. Astfel, cei trei acționari au cerut curții să anuleze adunarea, dar și emisiunea de acțiuni care a avut loc din vara anului 2013 la care statul nu a participat. (Mai multe detalii depsre cum a ajuns statul să ramburseze 80 mil. de lei, vezi aici)

 

You may also like

Comments are closed.

By