BEM şi Banca Socială, furate de miliarde, au căzut cu 14% şi respectiv 61%

a

Acţiunile listate la bursă ale Băncii Sociale şi Băncii de Economii au coborât dramatic în anul 2014. Astfel la Banca Socială preţul uni acţiuni s-a redus cu 152 de lei, la 98 de lei, iar a Băncii de Economii preţul a căzut cu 5 lei, la 30 de lei, potrivit datelor companiei de consultanţă Estimator VM.

Experţii explică reducerea preţului acţiunilor celor două bănci ca urmare a pierderii încrederii pieţei vizavi de problemele apărute la cele două bănci, care sunt implicate în acordarea creditelor neperformante, dar şi în tranzacţii suspecte în care. În rezultat BNM a instituit administrare specială la BEM, Banca Socială şi Unibank la sfârşitul lunii noiembrie din anul 2014 acordându-le un credit de urgenţă de 4 miliarde de lei.

Deocamdată nu se cunoaşte care va fi soarta celor trei bănci în condiţiile în care problema nu a fost rezolvată. Ba mai mult, experţii susţin că în urma hoţiilor de miliarde de la cele trei bănci s-a depreciat leul moldovenesc, lucru recunoscut şi de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

În clasamentul elaborat de Estimator-VM au fost incluse 37 de companii cu cele mai mari reduceri ale preţurilor acţiunilor. Printre acestea se numără Franzeluţa, Floare Carpet, Zorile şi Moldcarton.

În ceea ce priveşte profitabilitatea acţiunilor, în anul 2014, Mobiasbancă, Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank, Energbank şi Eurocredibant sunt printre băncile care au avut cele mai mari creşteri.

You may also like

Comments are closed.

By