Ancheta merge, Caravita nepotului lui Filat continuă să „mulgă” BEM-ul de bani

a

Fostul preşedinte al Comisie pentru Buget şi Finanţe scrie pe blogul său că în timp ce merge ancheta de la Banca de Economii privind fraudele de miliarde, banca continuă să fie delapidată de bani de Caravita, firma nepotului liderului PLDM, Vlad Filat. Pe 3 martie compania nepotului a mai beneficiat de 6,1 mil. de lei de la Banca de Economii.

Ioniţă spune că schema de sustragere a banilor de la Banca de Economii a fost perfecţionată, prezentând şi un document. Astfel, la prima etapă, banii din BEM pleacă la Banca Socială sub formă de credit interbancar. Apoi, sub formă de credit compromis ajung la o companie privată, Alreda-Pro SRL. Iar de acolo banii pleacă direct într-o companie offshore (Dastinger LLP).

Această companie offshore este un fel de portmoneu, unde se adună banii furați de la noi toți. În cele din urmă, pleacă unde dorește stăpânul.

În cazul nostru, prin intermediul aceleiași companii, Alreda-Pro SRL, banii au venit direct la Caravita CO, companie afiliată mult stimatului, Vlad Filat.

„Sumele de miliarde discutate în prezent, acest transfer de 6,1 milioane lei pare o nimica toată. Dar scopul meu a fost  să descriu o nouă metodă de sustragere a banilor. Totuși, sper că organele competente ne vor răspunde tuturor care este suma totală sustrasă prin schema dată”.

În luna septembrie 2014 Ioniţă a făcut publică prima schemă de furt a banilor din BEM prin intermediul acordării de credite compromise. Atunci a prezentat documente confirmative pentru suma de peste 500 milioane lei, însă estima că prin intermediul acelei scheme s-au furat până la 3 miliarde lei.

Însă, ulterior s-a dovedit că prima schemă de furt a fost mai degrabă un antrenament, pe lângă a doua schemă, pe care am descris-o la 29 ianuarie curent pentru portalul moldova24. Prin intermediul creditelor interbancare BEM-Banca Socială, gajuri și plasări de bani peste hotarele țării, din BEM au fost sustrase cel puțin 11 miliarde lei.

La sfârşitul anului 2014 BNM a instituit administrare specială la BEM, Banca Socială şi Unibank ca urmare a tranzacţiilor suspecte din cele trei bănci, iar în februarie curent, compania americană Kroll a venit în Republica Moldova să investigheze fraudele de la cele trei bănci.

You may also like

Comments are closed.

By