10 ÎNTREBĂRI pentru Ilan Shor

dolari_shor

În sfârşit! Înţelegând că cei trei Vlazi de la guvernare au decis să-l facă ţap ispăşitor în dosarul BEM, Ilan Shor a deschis şi el joia trecută gura în faţa presei. A recunoscut pentru prima dată public că la BEM există cu adevărat probleme şi a citit de pe foaie ce i-au scris consilierii şi avocaţii, ceea ce s-a vrut a fi o pledoarie venită dintr-un reflex de apărare al „businessmanului” „moldovean” în faţa acuzaţiilor care i se aduc în dosarul CNA, dar şi în presă. Acţiunea le-a ieşit cam stângaci PR-ştilor lui Shor, or ceea ce ne-a zis el a fost că el nu poartă nicio vină pentru problemele de la BEM, în acelaşi timp el ezitând să ne spună şi cine este autorul adevărat al atacului, rostind doar numele a doi foşti exponenţi ai PLDM la guvernare, ex-ministrul finanţelor Negruţa şi ex-preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe Ioniţă. Deoarece Shor a fugit de jurnalişti după briefing cu o viteză mai mare decât cea cu care fuge de la CNA după audieri şi pentru că acesta a refuzat să răspundă la întrebările pe care am încercat să i le adresez ulterior, am decis să-l interoghez despre neclarităţile rămase după briefingul său aici, pe blog, tot aşa cum am făcut anterior şi cu Vladimir Filat.

1. De ce Ilan Shor a tăcut până acum, inclusiv de creditele frauduloase de la BEM despre care ne-a vorbit la briefing şi a ieşit la rampă abia după ce a înţeles că CNA este gata să-i pună cătuşele pe mâini?

2. Ilan Shor ne-a zis că problemele de la BEM au avut loc în perioada de până ca să preia el conducerea băncii, ceea ce a încercat el să facă ulterior fiind încercări de a salva banca. El ne-a dat şi nişte exemple de credite neperformante acordate de fosta conducere a băncii. E bine ştiut că BEM a început a fi furată cu mult înainte de 2013, şi până la 2009, şi după, dar nu în halul ăsta, ca să fie furată de la stat fără niciun leu. Totuşi, având acces în calitate de preşedinte al consiliului de administrare al băncii la toată arhiva, dar şi probabil la toate informaţiile legate de bancă, de ce nu vrea să ne zică cine a stat în spatele companiilor care au luat acele credite frauduloase de la BEM, de către cine au fost protejate? Nu vrea, sau nu poate să ne spună?

3. Ne dăm seama cu toţii că Shor a fost un simplu pion al celor care au atacat BEM, cel care a acceptat să iasă deschis în calitate de reprezentant al off-shore-urilor care au preluat controlul băncii, sau mai bine zis al celor care controlează acele off-sore-uri. Reieşind din mărimea sumelor furate din BEM devine absolut clar că jaful n-a fost posibil fără contribuţia celor aflaţi la putere, regi şi regine din politica moldovenească. De ce Shor încearcă să arunce vina pe Negruţa şi Ioniţă, doi foşti exponenţi ai PLDM cu statut de pion, ca şi el în toată această daravelă? Cu adevărat, cei doi pe care i-a numit el au de dat explicaţii pentru (in)acţiunile lor. Dar, totuşi, cine este regele pe care-l acoperă în continuare Shor? De ce o face?

4. Faptul că este unicul bănuit cu nume de rezonanţă în dosarul instrumentat de CNA şi ştiind că instituţia se află sub influenţa guvernării semnifică, că toţi cei trei Vlazi de la guvernare încearcă să-l facă ţap ispăşitor pentru tot ceea ce s-a întâmplat la BEM. Dacă briefingul de joi a fost un şantaj la cei care controlează guvernarea, pentru a interveni la CNA ca să-i dea pace lui Shor, înseamnă aceasta oare că autorii atacului la moment trag aţele prin Guvern, tot ei trăgându-le şi în momentul în care Shor a devenit preşedinte al consiliului de administrare al BEM?

5. Cum explică ascensiunea fulminantă a afacerilor sale după 2009, când a avut loc schimbul de putere la Chişinău? Este o simplă coincidenţă? Şi-a mai amintit de unde îl cunoaşte pe Vlad Filat?

6. Shor a recunoscut prietenia strânsă cu Dodon, prietenie care a fost vândută din interese politice de liderul socialiştilor. Director al SRL Dufremol, una din afacerile lui Shor este Viorel Melnic, fost şef la Vamă şi ulterior preşedinte al consiliului de administrare al Unibank, nimeni altul decât cumetrul şi apropiatul lui Dodon, care deţine(a) şi o funcţie importantă în Partidul Socialiştilor. Îl va da Shor afară pe Melnic, sau acesta va rămâne şi în continuare un instrument de şantaj la Dodon?

Balitchi_Tauber_27. Un alt prieten al lui Shor, despre care el însă n-a vorbit nimic la briefing, este şeful de la Vamă Tudor Baliţchi, care la rândul său este cunoscut în calitate de apropiat al liderului PLDM Vlad Filat. Acesta, ca şi Dodon odinioară, este participant important la aniversările lui Shor (vezi imaginea făcută la aniversarea sa), cum a fost şi Shor la nunta lui Baliţchi. Dacă Shor a ajuns să comunice cu apropiaţii lui Baliţchi prin intermediul briefingurilor de presă, înseamnă asta oare că după Dodon, Shor a mai pierdut un prieten?

8. Are încredere Ilan Shor în investigaţia celor de la Kroll, care s-ar părea că n-ar trebui să aibă conturi de reglat cu el şi nu sunt influenţabili de briefingurile lui de presă? Dacă raportul Kroll ne va spune că a fost implicat în atacul de la BEM, îşi va recunoaşte vina? Ne va spune măcar atunci cine i-au fost complicii de rang înalt de la putere?

9. Are încredere Ilan Shor în justiţia din Republica Moldova? Dacă va fi condamnat în dosarul instrumentat de CNA, îşi va ispăşi pedeapsa sau va alege să fugă, aşa cum a făcut generalul Papuc, unul din apropiaţii săi?

10. Shor a negat că ar fi dăruit politicienilor moldoveni avioane. Dar alte daruri decât avioane, la fel motorizate, a făcut politicienilor de la Chişinău după 2009? Dacă va fi sincer şi va răspunde afirmativ, atunci în calitate de recompensă pentru care servicii a făcut-o?

sursa: balacci.wordpress.com

You may also like

Comments are closed.

By