Zeci de tancuri şi vehicule blindate ruseşti au intrat joi în Ucraina, chiar în timpul negocierilor de pace de la Minsk

a

Oficiali militari ucraineni au anunţat joi că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online, citat de ZF.

Potrivit oficialilor militari ucraineni citaţi de BBC, 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei de joi, chiar în timp ce se desfăşurau negocierile de la Minsk între liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.

Corespondentul BBC în regiunea separatistă Doneţk a relatat de asemenea că a auzit explozii în zonă după încheierea acordului de încetare a focului de la Minsk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie, a fost încheiat la Minsk, în urma unor negocieri maraton care au durat 17 ore.

Termenii acordului sunt explicaţi în documentul semnat de membrii grupului de contact, care include reprezentanţi ai forţelor rebele, ai Kievului, Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat Putin.

O decizie de compromis a fost luată cu privire la o zonă demilitarizată pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj în cadrul negocierilor. Putin a precizat că forţele ucrainene îşi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatiştii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, aşa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistiţiul anterior.

Zona de securitate care separă părţile aflate în conflict trebuie să fie de cel puţin 50 de kilometri lăţime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete şi de 100 de kilometri pentru armamentul greu cu rază de acţiune lungă, precum rachetele balistice Tocika-U, precizează documentul.

Retragerea armelor trebuie să înceapă duminică şi să se încheie în decurs de maxim 14 zile. OSCE se ocupă de implementarea armistiţiului pe teren şi îşi va folosi dronele şi observatorii pentru a verifica respectarea acordului.

Documentul prevede şi o retragere a „trupelor străine, a armamentului greu şi mercenarilor” din Ucraina, sub monitorizarea OSCE. „Grupările armate ilegale” vor fi dezarmate.

You may also like

Comments are closed.

By