Surpriză! Unibank-ul lui Shor a înregistrat pierderi record în ianuarie

a

Profitul sistemul băncilor moldovenești a constituit 132,5 mil. lei de peste două ori mai mult în ianuarie 2015 față de luna similară a anului precedent, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.

Cel mai mare profit a fost înregistrat de Agroindbnak – 60,5 mil.lei, Moldindconbank – 24 mil. lei, iar, surprinzător, pe poziția a treia s-a clasat Mobiasbancă cu un câștig de 21 mil. lei, cu peste trei ori mai mult față de luna similară a anului precedent.

Victoriabank, care ani în șir era în top trei cele mai profitabile instituții financiare s-a clasat pe locul patru, raportând un profit de 17 mil. lei, la nivelul anul 2013.

Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank dețin circa 60% din totalul pieței bancare din Republica Moldova.

Profitul celorlalte bănci moldovenești nu a depășit cifra de 5 mil. lei. Astfel, Banca Socială a raportat un profit de 2 mil. lei, Energbank – 3,6 mil. lei, Procreditbank – 2,3 mil. lei, iar Comerțbank a avut cel mai mic profit de 482 mii lei.

Chiar dacă cele 9 instituții financiare au fost pe profit, la Banca de Economii situația rămâne dificilă în condițiile în care în prima lună a anului curent aceasta a înregistrat pierderi de 3,1 mil. lei. Surpriza a apărut la Unibank care a totalizat pierderi de 5,1 mil. lei față de profitul de 5,7 mil. lei în ianuarie 2013.

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, controlate de milionarul Ilan Shor  au intrat sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei la sfârșitul anului trecut ca urmare a tranzacțiilor suspecte, care vizează acordarea creditelor neperformante. Recent, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara că în luna noiembrie anul trecut cele trei bănci au trucat bilanțurile contabile, indicând o creștere spectaculoasă a activelor pe sistemul bancar.

You may also like

Comments are closed.

By