Shor a desenat credite de 21 miliarde de lei ca să astupe hoțiile de la băncile pe care le controlează

a

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțnau a declarat astăzi la prezentarea Raportului asupra inflației că Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au desenat credite de 21 miliarde de lei în luna noiembrie anul trecut pentru a îmbunătăți bilanțurile contabile.

“Pentru a desena credite nu ai nevoie de lichiditate. BNM nu stă zi și noapte la cele trei bănci. Noi am instituit administrare specială în BEM și Banca Socială în luna noiembrie”, a precizat Drăguțanu.

Guvernatorul a spus că atunci când BNM a publicat datele la credite  pe luna noiembrie a spus că statistica este afectată semnificativ de tranzacții suspecte la aceste două bănci (BEM și Banca Socială n.r), iar ulterior am instituit administrare specială și la Unibank. “Practic a avut loc un flux artificial de mijloace bănești relativ mic pentru a arăta în bilanțurile contabile acordarea de credite noi care au o calitate bună, utilizate pentru acoperirea împrumuturilor vechi, potențial neperformante. Pentru a desena credite nu ai nevoie de lichiditate. Se efectuează niște rulaje cu sume mici, dar de foarte multe ori”, a precizat guvernatorul.

Drăguțanu a menționat că statistica pe luna noiembrie este afectată de tranzacțiile dubioase la cele trei bănci (BEM, Unibank și Banca Socială n.r), care nu au sens economic. Guvernatorul a exemplificat prin faptul că în luna noiembrie anul trecut Banca Socială și-a dublat volumul de credite acordate. Volumul mare al creditelor este nejustificat. Economia nu poate un volum atât de mare de credite.

Guvernatorul BNM a spus că Banca Socială, BEM și Unibank au umflat artificial și tranzacțiile valutare interbancare în condițiile în care lunar cumpărările și vânzările de valută dintre bănci și clienți este de 120-180 mil. dolari SUA. Or, în luna noiembrie anul trecut cumpărările de valută de la agenții economici a fost de 817 mil. dolari SUA, iar vânzările au însumat 910 mil. dolari SUA.

“Avem un titirez, probabil a fost o anumită sumă care s-a rotit prin piață de mai multe ori sumă pentru a arăta de unde apare la aceste teri bănci valută, iar suma este direct legată cu volumul mare umflat al creditelor acordate. Acest lucru a fost făcut pentru a arăta o îmbunătățire a bilanțului la Banca de Economii și Banca Socială. Probabil ei sperau că astfel vor evita măsura de administrare specială a Băncii Naționale”, a conchis Drăguțanu.

Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială și Banca de Economii la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, iar la sfârșitul luniii decembrie și Unibank. Motivul fiind tranzacțiile suspecte în care au fost implicate cele trei bănci. La instituirea administrării speciale BNM a creditat Banca Socială și Banca de Economii cu 4 miliarde de lei.

Banca Socială, Banca de Economii și Unibank sunt controlate de milionarul moldovean Ilan Shor prin intermediul persoanelor apropiate lui. Deși Shor a negat în repetate rânduri că ar avea vreo tangență cu respectivele bănci.

You may also like

Comments are closed.

By