Semne bune Parlamentul are. Leul s-a apreciat față dolar și euro cu peste 1%

a

Leul moldovenesc s-a apreciat față de dolarul american cu 1,2%, la 20,75 lei, iar față de euro cu 1,8%, la 23,60 lei, potrivit cursului oficial afișat pentru mâine de Banca Națională a Moldovei.

Vocile din piață susțin că aprecierea leului se datorează ședinței Parlamentului care urmează să voteze astăzi Guvernul.

În ședința de astăzi a legislativului, deputatul socialist, Igor Dodon și comunistul Oleg Reidman au solicitat demiterea guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu și numirea lui Leonid Talmaci, care a fost șeful băncii centrale peste două decenii.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 34% față de dolar și cu 26% comparativ cu moneda unică de la începutul anului 2015.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara ieri, într-o conferință de presă că deprecierea leului se datorează reducerii transferurilor moldovenilor care muncesc în străinătate și reducerii exporturilor. Experții însă spun că principala cauză care a influențat deprecierea leului este decapitalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, cu banii cărora s-a cumpărat circa 1 miliard dolari SUA din piață, acre au fost exportați în Federația Rusă. “Factorii enunțați de guvernatorul BNM au influențat deprecierea leului cu 20%”, spun experții

You may also like

Comments are closed.

By