Rușii ne vând gaz mai ieftin, dar prăbușirea leului spulberă ieftinirile pentru consumatori

a

Republica Moldova importă gazul din Rusia la prețul de 311 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului curent. Prețul este mai mic cu 20% față de trimestrul precedent.

Gazprom a informat zilele trecute conducerea Moldovagaz despre ieftinirea combustibilului albastru

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a declrata pentru Publika TV că ieftinirea se datorează micşorării cotaţiilor petrolului la bursele internaționale. „Credem că preţul pentru consumatorii finali va fi micşorat, însă totul depinde de ANRE şi de stabilizarea pieţei valutare”, a declarat oficialul.

Experții susțin că cel mai probabil, reducerea prețului la gaz nu va fi simțită de populație, dacă leul moldovenesc va continua să se deprecieze față de dolarul american. Doar în anul 12 luni deprecierea a fost de peste 40%.

Potrivit ultimelor datele ANRE, Republica Moldova a importat 659,4 mil. metri cubi de gaz cu 4,8% mai puțin în nouă luni din 2014 față de perioada similară a anului precedent.

Prețul achitat de Republica Moldova pentru mia de metri cubi a fost de 5164 lei cu 8,9% mai mult față de nouă luni din 2013.

You may also like

Comments are closed.

By