Renato Usatîi: „Voi debarasa Moldova de Filat şi Plahotniuc”

usatii

Ceea ce se întâmplă cu proiectul politic al liderului formațiunii ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi, politician tânăr și carismatic a cărui popularitate a crescut extraordinar într-un timp scurt, este cu adevărat fără precedent. Învinuiri, arestări, percheziții…și nicio probă concludentă care ar demonstra vinovăția. De ce se întâmplă așa? Jurnaliștii de la ”MK” au reușit să realizeze un interviu prin skype cu politicianul care dă mari bătăi de cap actorilor politici din Moldova.

Despre întâlnirea de taină a celor trei Vladimiri

- Anterior, într-o adresare, vorbind despre perspectiva condamnării celor doi Vlazi, Filat-Plahotniuc, ați amintit și despre încă un Vladimir – Voronin. Se pare că este pentru prima dată când faceți astfel de declarații despre președintele PCRM…

– El demult merită să ocupe un loc pe banca acuzaților alături de Plahotniuc și Filat. În perioada mandatului său de președinte, el se simțea ofensat dacă cineva reușea să câștige mulți bani. Pentru mine nu este un secret faptul că în luna august a anului trecut a avut loc întâlnirea de taină a celor trei Vladimiri, în cadrul căreia Voronin îi convingea pe Filat și Plahotniuc în primul rând să se clarifice cu ”acesta care e din Fălești”. În timpul apropiat voi face publice câteva înregistrări audio, ce confirmă faptul că PCRM a fost implicat în excluderea partidului ”PATRIA” din cursa electorală, în care se aude foarte clar cum Vladimir Nicolaevici dă indicații reprezentanților comuniștilor la CEC.
Totuși, personalitatea lui Voronin nu merită astăzi prea multă atenție pentru că după ”îmbrățișările” cu Filat și Plahotniuc, PCRM nu va mai accede niciodată în Parlament, cel puțin atât timp cât Vladimir Nicolaevici este președintele partidului.

- Între timp, deși vă aflați peste hotarele Republicii Moldova, continuați să faceți prognoze care se împlinesc. De exemplu, despre faptul că Leancă nu va fi premier. Ce se întâmplă, este vorba despre o revoltă în interiorul taberei oponenților Dvs.?

– Am spus anterior că președintele Parlamentului va deveni Andrian Candu, iar premier va fi Natalia Gherman sau Chiril Gaburici. Consider că, în timpul apropiat Leancă va deveni liderul unui partid deja existent în Republica Moldova. Iar Filat, care se gândește doar la ambițiile și beneficiile personale și își apără propriile interese, a fost prins în capcană – faptul că Iurie Leancă nu a fost ales premier va duce la destrămarea PLDM.

- Ce înseamnă, în opinia Dvs., situația cu Shor și BEM? Doar este evident faptul că deprecierea catastrofală a leului este influențată direct de miliardul dispărut.

– L-am cunoscut pe tatăl lui Shor, deși nu îndeaproape. El a reușit să-i lase fiului său o avere fabuloasă, doar că cel din urmă aproape că a adus la faliment cea mai mare bancă din țară, în rezultatul în unor scheme dubioase. El a creat în Moldova propria piramidă financiară MMM, care se poate prăbuși în cel mai scurt timp.

Pe de altă parte, Shor a servit insistent intereselor politicienilor moldoveni. Încă vara trecută în cadrul unei emisiuni televizate, am demascat schemele prin care autoritățile din Moldova fură banii din cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Iar acum, presupun că “Plahotniuc şi Filat vor să facă din Shor ţap ispăşitor – oricum trebuie să facă pe cineva vinovat de toate păcatele…

Despre ”trucul”, ce i-a determinat pe autorități să tresară

- Mulți sunt convinși de faptul că eliberarea din izolator a lui Țipovici și Moraru (recent și a lui Amerberg) a fost posibilă datorită reacției deputaților APCE. Cum apreciați rolul instituțiilor europene și misiunilor diplomatice în acest caz?

– În primul rând, instituțiile democratice europene nu au nicio legătură cu eliberarea lui Nicolai și Cornel. Alianța politică nou creată i-a eliberat din cauza unei simple frici și a dorinței de a da dovadă de ”umanism”, după ce am fost nevoit să le arăt un ”truc” (deocamdată nu ofer detalii), care i-a făcut să tremure. În același timp asigurând că acum nu mai joc șah cu autoritățile din Moldova, ci în jocul cu orașele și bătălie navală. Este o simplă coincidență faptul că exact în acea perioadă pe site-ul APCE a apărut acea scrisoare în care ei își manifestă ”îngrijorarea”.

- În căutarea dreptății, susținătorii Dvs, disperați au bătut și la ușile reprezentanțelor instituțiilor europene de la Chișinău…

– Știți cu ce sunt ocupați acum șefii misiunilor diplomatice ale UE în Moldova? Desfășoară întâlniri cu liderii diasporelor moldovenești din diferite țări, adunându-i la congresul ce va avea loc la București în perioada 3-5 martie a acestui an. Tema congresului este unirea Republicii Moldova cu România. Tuturor le vor fi achitate biletele de avion și cazarea în hoteluri. Toată Europa trebuie să vadă că diasporele moldovenești susțin cu ardoare unirea. Iată cu ce se ocupă Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Încă în urmă cu un an și jumătate am încercat să aduc la cunoștința publicului că Departamentul de Stat al SUA a aprobat proiectul ”Unirea”, potrivit căruia economia Moldovei va fi nimicită. Scopul este de a ridica datoria externă a țării până în 2017 la 6,5-7 miliarde de euro pentru ca apoi să țara să intre în faliment. Chiar și astăzi în mod deschis se face tot posibilul ca populația țării să degradeze cât mai repede, iar cei mai capabili cetățeni să fie nevoiți să plece în străinătate. După asta Europa va spune: ”Dragi moldoveni, aveți o țară frumoasă și un popor muncitor, dar republica voastră este în faliment și nu mai poate primi credite. Singura soluție este aderarea la Uniunea Europeană prin unirea cu România. Acesta este drumul luminos în UE…”.

Despre automatele Kalașnikov, lansatoarele de grenade și lovitura de stat

- Renato, este adevărat că în noiembrie anul trecut nu ați avut nicio îndoială că partidul ”PATRIA” va fi exclus cu orice preț din cursa electorală?

– Pe parcursul anului trecut am reușit de mai multe ori să ”prezic” unele evenimente – fie refuzul înregistrării a două partide politice create de noi sau pornirea a trei cauze penale pe numele meu la indicațiile lui Filat. La începutul lunii noiembrie a anului trecut angajații Direcției 5 a MAI au pătruns ilegal în timpul nopții în patru oficii ale partidului ”PATRIA” pentru a identifica locurile în care pot pune automate Kalașnikov și chiar lansatoare de grenade, pentru a ne putea învinui ulterior că am fi pregătit o lovitură de stat. Imediat cum am aflat despre acest fapt, din sursele mele personale, am organizat o conferință de presă, chiar dacă era zi de odihnă. Și procedând astfel, am reușit de multe ori să zădărnicim planurile lui Filat.
De fapt, cu cinci zile înainte de hotărârea luată de CEC privind excluderea partidului din cursă, am anunțat acest ”scenariu” într-un filmuleț postat pe Facebook, în care am descris viitorul rol al președintelui Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca și șefului Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi. Însă de această dată, acest fapt nu i-a speriat pe autorități, care erau prea speriate de imaginea lui Usatîi cu mandatul de deputat în mână.

- Da, se pare că nu ați avut de ales…

– Știu că decizia finală de excluderea a partidului ”PATRIA” din cursa electorală a fost luată pe data de 20 noiembrie, cu o săptămână și jumătate înainte de alegeri… După hotărârea Comisiei Electorale Centrale autoritățile au așteptat să ieșim în stradă. În centrul capitalei, în acea seară, avea loc un concert electoral, organizat de Partidul Democrat. Știu cu certitudine că în grilele de emisie a posturilor de televiziune Publika și Prime a fost ”băgat” timp pentru difuzarea reportajelor pe tema ”Susținătorii lui Usatîi au organizat dezordini în masă la concertul organizat de PD”. Se pregătea aducerea la Chișinău a mai multor trupuri neînsuflețite din morgile raionale pentru a fi pe post de ”victime căzute în mâinile extremiștilor lui Usatîi”. Nu ne-am lăsat provocați, dar toate aceste vorbesc despre faptul că autoritățile au elaborat mai multe planuri de răfuială cu ”PATRIA”.

- Informația publicată recent de Comisia Națională pentru Integritate care a constatat că ministrul Justiției Oleg Efrim a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, refuzând să înregistreze ”Partidul Nostru” confirmă suspiciunile privind planurile autorităților de a se răfui cu partidul și simpatizanții Dvs.?

– Evident, Efrim a avut un interes personal să refuze înregistrarea modificărilor la Statutul și Programul Politic al Partidului Popular Republican, deoarece în acel moment nu era doar un simplu membru al Partidului Liberal Democrat, dar făcea parte şi din Consiliul Naţional Politic al acestei formaţiuni. Membrii CNI au prezentat rezultatele controalelor, iar dosarul cu încălcările juridice a fost transmis Procuraturii Generale, pentru a decide sau nu intentarea unui dosar penal. De asemenea, dosarul a fost transmis şi Centrului Naţional Anticorupţie pentru aplicarea sancţiunii prevăzute de art.313 2 Cod contravenţional. Totuși, fără anumite indicații, acolo nu se ia vreo decizie.

Despre amânarea alegerilor locale pentru toamnă

- Renato, cât de serioase sunt intențiile Dvs. de a candida la alegerile locale, luând în considerare toate ”nuanțele”?

Vom participa, fără îndoială, la alegerile locale, deși încă nu am decis dacă îmi voi înainta candidatura la funcția de primar de Chișinău sau, să spunem, Bălți. Presupun că societatea moldovenească s-a convins, pe parcursul anului trecut, de faptul că nu avem nici democrație și nici lege în țară. În astfel de condiții, participarea la alegeri ar însemna din nou să acționez orbește. Astfel, pentru început este necesar de a debarasa Moldova de Filat și Plahotniuc (și de Voronin care li s-a alăturat) și doar atunci vom putea miza pe alegeri libere și democratice.
Mai mult, alegerile locale din acest an, cel mai probabil, vor fi amânate pentru toamnă, deoarece acum principala sarcină a autorităților este de a-l judeca pe Usatîi în absență, ceea ce este, pur și simplu, imposibil până în luna iunie. Potrivit legislației Republicii Moldova, omul care are antecedente penale nu poate participa la alegeri.

- Și atunci, cum ar fi posibil de ”debarasat Moldova de Filat și Plahotniuc” în lipsa democrației și legii?

– Nu sunt gata să ofer un răspuns detaliat la această întrebare – ca să nu stric surpriza. Pot doar să vă spun că din momentul în care am plecat din Moldova nu am stat cu mâinile în sân.

- Faptul că vă aflați departe de țară vă împiedică să conduceți partidul?

– Nu mă împiedică deloc, având în vedere mijloacele moderne de comunicare. Mai ales că în Moldova am o echipă minunată cu oameni profesioniști, în care am deplină încredere. Pentru mine este, însă, o problemă faptul că nu sunt în țară pentru că mă doare această despărțire de Moldova și de toți ai mei. Încă o problemă pentru mine este și faptul că în prezent angajații poliției merg pe la casele acelor oameni pe care i-am ajutat în ultimii doi ani, interoghează veteranii de război, părinții copiilor bolnavi, directorii școlilor pe care le-am slavat de la închidere. Nu este de ajuns că statul nu face nimic pentru ei, pentru a ajuta nevoiașii, dar îi mai și sperie doar ca să nu primească ajutor de la Usatîi.
Având această ocazie, vreau să îmi cer scuze față de cei cărora le-am creat neplăceri, în urma activității mele politice. Și vreau să îi asigur: chiar dacă voi fi toată viața în exil, voi debarasa Moldova de Filat și Plahotniuc și apoi voi organiza cu această ocazie cele mai lungi festivități naționale din istoria țării. Între timp voi aminti unor ”parteneri” externi ai țării, care s-au obișnuit să ne ia cu bombonica că independența și suveranitatea țării nu se vinde.

Pavel ANTONOV
sursa: mk.kn.md / ru1.md

You may also like

Comments are closed.

By