O companie britanică va căuta miliardele furate de la băncile lui Shor

a

Miliardele furate, de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială – controlate de Ilan Shor, vor fi căute de compania americană Kroll, înregistrată în Marea Britanie.

Compania Kroll urmează să investigheze preliminar tranzacţiile de la Banca Economii, Banca Socială şi Unibank. Obiectivul investigaţiilor va fi de a identifica potenţialele căi de anchetă a tranzacţiilor suspecte şi, eventual, frauduloase, precum şi pentru a determina modalitățile posibile de recuperare a activelor acestor bănci.

În luna decembrie, anul trecut, Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank ca urmare a tranzacțiilor dubioase, dar şi creditelor suspecte.

Pentru a asana situaţia, BNM oficial a creditat Banca de Economii şi Banca Socială cu 3,5 miliarde de lei, iar acest lucru a influenţat deprecierea leului, spunea FMI în raportul de ţară publicat în decembrie anul trecut.

Ex-premierul şi actualul om de afaceri, Ion Sturza susţinea, ieri, pe facebook, că potrivit statisticilor, BNM a efectuat o emisie de 21 miliarde dolari SUA la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. BNM a efectuat tranzacții spot (vânzare) cu echivalentul a 377,7 mil. USD. Băncii de Economii și Băncii Sociale, inclusiv pentru a închide operațiuni spot de 167,2 mil. USD, încheiate în lunile precedente.

Sturza spunea că vinovat de miliardele furate de la cele trei bănci se face Shor şi că trebuie să fie încătușat și dus în subsol, să spună unde-i miliardul poporului și cine l-a îndrumat în această mega ”afioră” care ne-a făcut cunoscuți în toată lumea. „Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu este complicele dezmăţului din sistemul bancar”, menţiona Sturza.

La 1 decembrie anul trecut Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială ca urmare a tranzacțiilor dubioase cu Banca de Economii și Unibank, care, de asemenea, sunt sub administrare specială a băncii centrale.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sunt controlate de milionarul moldovean Ilan Shor prin persoane apropiate sau care-i gestionează afacerile.

You may also like

Comments are closed.

By