O comisie de la Primărie, în căutarea terenurilor pierdute din capitală

a

Viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, a dispus constituirea unui grup de lucru, care va examina problemele funciare din capitală, în special situaţiile privind terenurile din spaţiile verzi din oraş revendicate de anumiţi agenţi economici prin intermediul instanţelor de judecată.

Preşedinte al grupului de lucru a fost desemnat arhitectul-şef interimar al oraşului Chişinău, Ion Carpov. Din comisie mai fac parte reprezentanţi ai Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, ai Direcţiei asistenţă juridică, al Oficiului Cadastral Teritorial Chişinău, precum şi al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi.

Grupul de lucru a fost format ca urmare a sesizării făcute de primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, pe marginea mai multor cazuri de preluare în proprietate a terenurilor publice, din spaţiile verzi, în temeiul unor hotărâri sau încheieri judecătoreşti. Primarul de Chişinău s-a referit la un teren din Parcul „Valea Trandafirilor”, intersecţie cu str. Melestiu, cu suprafaţa de 4,3 hectare, revendicat de SRL „Grand Rapid”, scuarul din str. Mihail Kogălniceanu, intersecţie cu str. Serghei Lazo, revendicat de SRL „Şel & Co” şi terenul de la intersecţia bd. Dacia cu str. Valea Crucii.

În termen de 3 zile, grupul de lucru va examina la faţa locului toate aceste terenuri, va concretiza relaţiile funciare pentru fiecare teren, cu întocmirea unui proces-verbal şi va informa primarul general despre situaţia constatată.

În ultimii trei ani, zeci de terenuri situate în zonele centrale ale Capitalei au ajuns, prin anumite scheme dubioase, în mâini private.

Reprezentanţi ai primăriei şi membri ai Consiliului Municipal se învinuiesc reciproc sau dau vina pe legislaţia imperfectă şi pe judecători, care s-ar „substitui ilegal administraţiei publice locale”.  Problemele sunt cu barbă, schemele sunt cunoscute de ani buni, iar pierderile de pe urma înstrăinării ilegale a patrimoniului public sunt de miliarde, spun unii experţi. Cu toate acestea, nicio structură de stat nu a făcut până acum propuneri de modificare a legislaţiei pentru a stopa fraudarea patrimoniului public.

You may also like

Comments are closed.

By