Muhametshin drege busuiocul: Embargoul rusesc nu a “înghețat” comerțul dintre Moldova și Rusia

a

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farid Muhametshin a lăsat să se înțeleagă că relațiile comerciale din Republica Moldova și Federația Rusă au fost afectate puțin ca urmare a embargoului rusesc. “Schimburile comerciale pe unele categorii de produse decurg în regim normal”.

“Restricțiile temporare introduse de Rusia pentru produsele moldovenești nu a înghețat relațiile comerciale dintre cele două state”, a declarat Farid Muhametshin, într-un interviu pentru Ria Novosti.

Muhametshin susține că relațiile comerciale dintre Federația Rusă și Republica Moldova decurg în regim normal pe unele categorii de produse în conformitate cu regulile comerțului liber din CSI. Pentru unele categorii de produse au fost impuse restricții ca urmare a calității îndoielnice, iar acest lucru a dus la reducerea exporturilor, dar nu la înghețarea livrărilor.

Rosselihoznadzor a limitat livrările de fructe din Republica Moldova, iar de la 1 septembrie anul trecut au fost introduse taxele și pentru vinuri, carne, legume și cereale. Acest lucru se datorează semnării Acordului de Liber Schimb cu UE de Republica Moldova.

Diplomatul a spus că angajarea Republicii Moldova în două acorduri de liber schimb prezintă riscuri pentru economia Federației Ruse.

Potrivit datelor statistice schimburile comerciale dintre Rusia și Republica Moldova a constituit 1,59 miliarde dolari SUA cu 4,6% mai mult în ianuarie – noiembrie 2014 față de perioada similară a anului precedent, iar acest lucru se datorează în mare parte importurilor Republicii Moldova din Rusia care s-a majorat cu 15,6%, în timp ce exporturile țării noastre s-au redus cu 20,8%.

You may also like

Comments are closed.

By