Mort-copt, prețurile la energie vor „curenta” buzunarele moldovenilor

a

Energia electrică pentru consumatorii finali se scumpește, însă prețul urmează să fie examinat de ANRE într-o ședință publică. Șeful serviciului de presă al Gas Natural Fenosa, Vasile Gribineca a sugerat că acest lucru trebuie să fie făcut cât mai repede pentru a evita cheltuielile suplimentare ale companiei.  

“Este în interesul tuturor ca tariful să fie revizuit cât mai repede, deoarece orice tergiversare duce la datorii și devierea cheltuielilor, care ulterior vor fi incluse în tarif”, a explicat Gribincea.

Șeful serviciului de presă susține că Gas Natural Fenosa a depus solicitarea de majorare a tarifului la energia electrică în raportul anual pe care îl prezintă compania la ANRE. Revizuirea tarifului a fost solicitată ca urmare a deprecierii leului față de dolar.

Gribinecea a sugerat că majorarea solicitată în prezent ar putea fi un șoc pentru populație în condițiile în care din 2012 solicitările companiei de majorare graduală au fost ignorate.

Reprezentantul Gas Natural Fenosa nu a putut spune cu cât va fi majorat prețul la energia electrică, deoarece ANRE urmează să facă și propriile calcule. Experții susțin că curentul s-ar putea scumpi cu 30-40% și ar putea depăși prețul de 2 lei pentru un kw/oră.

În prezent, prețul unui kw/oră plătit de consumatorii casnici pentru energia alectrică este de 1,58 de lei, iar ultima dată tariful a fost revizuit la 11 mai 2012 când prețurile la energie au crescut cu 6,8%. Prețul de atunci a fost calculat la un curs de 11,83 lei pentru un dolar or, din ianuarie 2014 până în ianuarie 2015 leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 40% față de dolarul american.

Republica Moldova importă energie electrică de la Power Trade din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan, dar în prezent Ucraina și-a sistat livrările către țara noastră pentru acoperirea necesităților proprii. Restul 25% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova este asigurat din producția proprie.

Prețul plătit de Moldova pentru energia electrică de la Cuciurgan este de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt-oră, mai mic decât cel din ultimii doi ani, de 6,9 cenţi.

You may also like

Comments are closed.

By