Moldova, printre codașii CSI la asigurări

a
Potrivit datelor statistice afișate de portalul specializat pe asigurări www.xprimm.md, în perioada ianuarie-septembrie 2014, piața de asigurări a țărilor din spațiul CSI a însumat 17,7 miliarde euro, in scădere cu 10,66% comparativ cu perioada similara din 2013.

Portofoliul pieței de asigurări din CSI este dominat de segmentul asigurărilor auto. Spre exemplu, în Armenia asigurările de tip RCA (asigurări de răspundere civilă obligatorie auto) dețin 58,72% din totalul subscrierilor, în timp ce în Moldova procentul este de 20,45, iar in Uzbekistan 18,87%.

De asemenea, în perioada raportată, asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) au reprezentat 14% din totalul primelor brute subscrise din CSI, în scădere cu circa 6% față de perioada similară din anul 2013. În clasamentul țărilor CSI după volumul total al subscrierilor pe RCA, Moldova s-a situat pe locul opt, urmată de Georgia.

În țările CSI, polița Carte Verde nu este inclusă în asigurarea RCA: aceasta se achiziționează separat, iar prețul poliței este stabilit în funcție de zona de acoperire. La sistemul Carte Verde au aderat doar patru state din CSI, și anume Rusia, Ucraina, Belarus și Moldova.

În perioada raportată, Moldova s-a clasat pe a patra poziție în topul țărilor din CSI după volumul total al primelor brute subscrise pe Carte Verde, cu un volum total al subscrierilor de 11,30 milioane euro. Cota de piață a Moldovei în CSI s-a cifrat la 10,40% pe acest segment, în creștere față de perioada similară din 2013, când indicatorul a fost de aproximativ 9,2%.

În Moldova sunt 9 companii autorizate sa vândă polițe Carte Verde, respectiv ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări si VICTORIA Asigurări.

You may also like

Comments are closed.

By