MIZA votului de joi – dosarul BEM! Ce va face PL?

parlament2

Miza votului de joi din Parlament este una cu mult mai mare decât PRO sau CONTRA Guvernului Leancă 2. Nu trebuie să fim naivi să credem într-o minune legată de un salt calitativ al luptei împotriva corupţiei în Moldova dacă Guvernul Leancă 2 va fi investit. Dar nu trebuie nici să uităm că premierul (încă) în exerciţiu Leancă s-a implicat activ, încă în toamnă, în soluţionarea problemei BEM, fiind cel care a solicitat asistenţă de la europeni în investigarea celui mai mare furt din istoria Republicii Moldova. Implicarea l-a costat scump pe Leancă, în primul rând pe segmentul relaţiilor cu şeful său de partid. Investigarea cazului pare a fi cu adevărat una foarte periculoasă pentru Filat şi apropiaţii săi, dar şi foarte importantă pentru întreaga societate, cel puţin pentru elucidarea autorilor jafului de la Banca de Economii. Asta dacă recuperarea banilor furaţi de la stat va fi foarte grea, dacă nu aproape imposibilă. Astfel, pe lângă multe alte aspecte, negative sau pozitive, investirea lui Iurie Leancă în funcţia de premier va însemna inclusiv, sau poate în primul rând, promovarea dosarului BEM!

CNA-ul, aflat în subordinea Guvernului, pare a fi şi el în aşteptarea votului de joi, intrând ezitant vinerea trecută în atacatori, operând percheziţii în oficiile şi la domiciliul lui Shor, lăsându-i însă la libertate şi doar cu calitatea procesuală de bănuit pe acesta şi pe complicii săi. Este cumva explicabil dacă ne amintim ce a costat instituţia excesul de zel în dosarul Vicol (tăieri bugetare, explicaţii date unei fracţiuni parlamentare etc.), dar şi de aprecierile politice date în presa de la Chişinău descinderilor de vineri, care cu adevărat au ridicat anumite semne de întrebare, pe alocuri legitime, luând în consideraţie coincidenţa cu evenimentele de pe agenda politică de la Chişinău. Astfel, acţiunile CNA-ului în dosarul BEM depind direct nu doar de aşteptatul la Chişinău desant al misiunii Kroll, dar şi de votul de joi din parlament, or şi cel mai mic ofiţer anticorupţie cunoaşte de către cine a fost favorizat, dacă nu chiar ghidat Shor în timpul atacului.

Filat_Ghimpu_LeancaDeja toate sursele din PLDM vorbesc despre încercările lui Vlad Filat, apărute încă în toamnă şi devenite tot mai disperate în ultimul timp, de a obstrucţiona sau chiar a elimina candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier. Făcând legătură cu cele scrise mai sus devine foarte clar ce şi de ce se întâmplă. Pentru Filat lupta este una pe viaţă şi pe moarte… politică. Anume în scopul înlăturării pericolului care vine de la prim-vicele său de la partid, Filat a fost în stare să-şi aplice machiavellismul, devenit deja proverbial, înfrăţindu-se şi cu Voronin, pentru a trece puntea Băncii de Economii, păzită de Leancă. Respectiv, la rugămintea mai veche a lui Filat, conform înţelegerilor la care s-a ajuns încă în decembrie, mai marele comuniştilor a declarat chiar după prima şedinţă a Parlamentului că PCRM-ul nu-l va vota pe Leancă la funcţia de premier.

Interesul pentru blocarea dosarului BEM este valabil şi pentru Filat, responsabil de ce s-a întâmplat la BEM după 2009, în “era Bodiu”, şi pentru Voronin, responsabil de perioada de până la 2009, în perioada Gacichevici, fapt confirmat şi de rezultatele Comisiei Reidman din parlamentul trecut. Astffel, toată presa controlată de PLDM dă masiv, zi şi noapte, ştirea că PCRM-ul nu-l va vota pe Leancă, prezicându-i acestuia finalul carierei politice. Astfel presa controlată de liderul liberal-democraţilor pregăteşte societatea pentru eşecul votului pentru Guvernul Leancă 2 şi înaintarea unei candidaturi secundare pentru funcţia de premier.

Totuşi, analizând jocul politic al ultimelor zile, parafrazând un clasic o să zic că unii se grăbesc prea tare să bea şampanie. Oameni de presă ai lui Filat îmi par ultimile zile tot mai contrariaţi şi chiar panicaţi, mai ales după ce Leancă a început săptămâna trecută jocul cu solicitarea amânărilor votului de investire a Guvernului în Parlament. O să recunosc, şi mie jocul până mai ieri îmi părea unul inexplicabil şi straniu. Totuşi, la polul opus al unui eventual element de ridicol al acestor amânări, se află eventualitatea unui joc inteligent al lui Leancă. Oare prin aceste amânări Leancă nu încearcă să dea peste cap planurile comune ale lui Filat şi Voronin, bătând tot mai insistent la uşa PL-ului?!

Eu zic că da. Şi declaraţiile tot mai curajoase ale lui Leancă privind iminenţa revenirii PL-ului în Guvern, care l-au iritat foarte tare pe Filat, sunt o confirmare în acest sens.

Nu ştiu dacă, când şi unde discută liberalii cu Leancă, dar sunt tentat să cred că asistăm la un joc inteligent al premierului. Poate este cel mai tare şi important joc din scurta sa carieră politică! Nu sunt eu în măsură să recomand PL-ului ce să facă joi. Şi nici nu vreau s-o fac, luând în consideraţie că în Guvernul lui Leancă cel mai probabil se va regăsi şi Baliţchi, dacă nu şi unul, sau poate chiar şi cei doi naşi ai săi! Spijinirea din opoziţie a votului pentru Guvernul Leancă pare a fi cu adevărat unul iraţional.

DAR, totuşi, pentru MIZA cea mare a votului de joi, pentru pedepsirea hoţilor de la BEM, poate merită să… medităm niţel înaintea votului?! Oricum, acest Guvern, care pare atât de greu de investit, va fi… paradoxal, şi unul foarte uşor de demis, în cazul unor devieri de la angajamentele pe care e gata să şi le asume Lencă în faţa Partidului Liberal. Vorba aceluiaşi Machiavelli, scopul scuză mijloacele! Nu?

 

VEACESLAV BALACCI

You may also like

Comments are closed.

By