Milioanele de la BNM, perfuzia care ține în viață băncile lui Shor. BEM, Banca Socială și Unibank au mai fost creditate cu 24 mil. dolari SUA

a

Situația de la Banca Economii, Banca Socială și Unibank este destul de gravă și se pare că nu se va redresa curând în urma furtului de miliarde de la cele trei instituții financiare, iar Banca Națională a Moldovei continuă să le crediteze pentru a evita falimentul acestora.

În raportul privind evoluția activelor oficiale de rezervă pentru luna ianuarie se spune că BNM a creditat cu 24 mil. dolari SUA Banca Economii, Banca Socială și Unibank în luna ianuarie 2015.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara că în urma instituirii administrării speciale la cele trei bănci la sfârșitul anului trecut, BNM le-a creditat cu circa 4 miliarde de lei echivalentul a 3,5% din PIB așa cum era specificat în raportul FMI.

“Noi am intervenit pentru a calma piața, pentru a evita panica care ar fi putut destabiliza întregul sistem bancar. În mare parte banii sunt la cele trei bănci. Dacă i-am dat nu înseamnă că s-au topit”, a precizat  Drăguțanu, care a lăsat să se înțeleagă că susținerea financiară a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank nu s-a terminat.

Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca Socială și Banca de Economii la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, iar la sfârșitul luniii decembrie și Unibank. Motivul fiind tranzacțiile suspecte în care au fost implicate cele trei bănci. La instituirea administrării speciale BNM a creditat Banca Socială și Banca de Economii cu 4 miliarde de lei.

Banca Socială, Banca de Economii și Unibank sunt controlate de milionarul moldovean Ilan Shor prin intermediul persoanelor apropiate lui. Deși Shor a negat în repetate rânduri că ar avea vreo tangență cu respectivele bănci.

You may also like

Comments are closed.

By