Leul slab a golit sacul cu miliarde al Băncii Naționale a Moldovei

a

Leul moldovenesc se depreciază continuă de la începutul anului 2014, iar scumpirile sunt inevitabile. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a spus astăzi într-o conferință de presă că este incorect de a spune ca doar BNM poate să facă ceva cu cursul, trebuie să aducem încrede pe piață, iar încrederea poate veni ca urmare a unui nou memorandum cu FMI.

“Cu cât incertitudinea va fi mai mică, cu atât și presiunea pe piața valutară va fi mai mică. Avem nevoie de reforme care să aducă valută în Moldova, de exemplu, pentru stimularea exportului”, a explicat Drăguțanu.

Guvernatorul a spus că leul poate să se deprecieze si după discuția de astăzi, dacă o sa spun ceva greșit. Leul se devalorizează din cauza șocurilor externe: scăderea exporturilor, remiterile sunt în scădere cu precădere în ultimul trimestru din 2014, vânzarea mica sau în scădere de valută străină din partea persoanelor fizice. Că sunt alți factori de influență, nu neg, ca factori de incertitudine.

“Deși leul s-a depreciat piața funcționează, piața funcționează, nu este nicio restricție. Pe piață este valută adevărul este că e scumpă și cine vrea o cumpără”.

Întrebat de ce BNM nu intervine pe piața pentru temperarea deprecierii leului, Drăguțanu a precizat că anul trecut banca centrală a vândut  420 milioane de dolari doar cu scop de intervenție pe piața valutară. De la începutul anului, în ianuarie, am intervenit cu 137 milioane de dolari, iar în februarie, până ieri – cu 4 milioane de dolari in februarie.

“Rezervele valutare nu sunt un sac fără fund. Soldul este puțin sub 2 miliarde”, a spus guvernatorul.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 39% față de dolarul american din ianuarie 2014 și cu 16% față de euro. De la începutul anului curent deprecierea leului față de dolar a fost de 16,3%, iar în raport cu moneda unică europeană de 9%.

You may also like

Comments are closed.

By