Leancă a ieșit zâmbind după întrevederea cu Ghimpu // Liderul PL nu-i contra lui Leancă, dar mai vrea discuții cu PLDM și PD

leanca

Premierul în exercițiu, Iurie Leancă a declarat în urma întrevederii din această seară cu liderul PL că discuțiile au fost ”bune” și că au găsit abordări identice pentru a guverna țara împreună. Totodată, Leancă a declarat că dialogul cu Partidul Liberal va continua, menționând că până la ședința de marți a Parlamentului, când urmează să fie votat Guvernul Leancă, se va ajunge la o înțelegere cu liberalii.

”A fost o discuție deschisă, constructivă. Aţi văzut că am ieșit cu zâmbetul pe buze, îmi doresc să apară și rezultatul. Mai sunt subiecte care trebuie să le discutăm. Liberalii şi-au dorit să existe, înainte de ziua de marți, o coaliţie din trei partide. Teoretic, nimic nu este imposibil, dar trebuie să analizăm diferite scenarii. Unul ar fi – vot pentru un Guvern minoritar și după ziua de marți să depunem eforturi pentru a crea această alianță sau o altă soluție. Urmează să discutăm cu colegii de la PLDM și PD, să facem așa ca până marți să mergem pe o formulă sau alta, dar cel mai important este ca după ziua de marţi să intrăm în faza de stabilitate, să depăşim problemele care există și să ne axăm pe cele reale”, a declarat Leancă pentru presă.

După discuțiile cu PL, premierul în exercițiu a spus că în zilele următoare urmează să aibă întâlniri și cu cei din fracțiunea PCRM.

La rândul său, președintele liberalilor rămâne pe poziție. Mihai Ghimpu susține că PL nu este împotriva lui Leancă, ci contra Guvernului PLDM-PCRM-PD. De asemenea, Ghimpu a spus că până la ședința decisivă de marți și-ar dori să mai discute cu liderii PLDM și PD, nu doar cu Leancă.

”Eu cred că varianta cea mai bună este să ne așezăm la masă și să conștientizăm că guvernul format are nevoie de un sprijin politic al partidelor care s-au declarat europene și reformatoare. Cine o să ne trateze la modul serios, dacă o să avem guvern minoritar? Nimeni. Vreau ca guvernul Leancă să aibă sprijinul unei majorități parlamentare PL-PLDM-PD”, a spus Ghimpu.

Cât privește ministerele care ar urma să-i revină PL-ului, Mihai Ghimpu a reiterat că este gata să cedeze Ministerul Transporturilor și că așteaptă noi propuneri din partea PLDM și PD.

”Noi am spus că suntem flexibili și putem discuta în continuare. Rămâne ca bază pachetul care a fost acceptat în prezența colegilor europeni. Ar trebui să ne revină patru ministere, stabilite prin consens la Aeroport. Dacă e vorba că ținem la Ministerul Transportului. Am zis: Poftim, luați Transportul și ne dați Ministerul Economiei sau a Finanțelor. Dar în privința procurorului general nu cedăm. Reforma justiției trebuie să aibă loc. Așteptăm să ne propună alt pachet, dar n-o să vină că nu doresc alianță cu noi”, a conchis liberalul, menționând că totul depinde de PLDM.

You may also like

Comments are closed.

By