24.2 C
Chișinău
Saturday, July 24, 2021

Leancă a fost cel care i-a chemat pe americani să caute banii furați de șeful său de partid

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ex-premierul, Iurie Leancă, care și-a anunțat astăzi demisia din PLDM, a declarat că el a fost cel care a solicitat o anchetă internațională vizavi de hoțiile de la Banca de Economii.

Leancă a spus că așteaptă cu nerăbdare finalizarea anchetelor pe care le-a solicitat chiar el, pentru ca societatea să vadă cine a fost beneficiarul furtului de la BEM și să facă presiune pentru recuperarea prejudiciului și atragerea la răspundere a vinovaților.

“Această anchetă nu trebuie să vizeze doar perioada recentă, ci întreaga perioadă de când a început jaful de la BEM. Fără a clarifica acest subiect extrem de grav şi de sensibil, Moldova nu are nici o șansă să meargă înainte, să fie credibilă în relația cu partenerii externi”, a precizat Leancă.

În replică, liderul PLDM, acum câteva minute, a declarat că este interesat de depistarea furturilor de milioane din sistemul bancar.

În prezent compania americană Kroll se află în Republica Moldova și investighează fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Fostul vicepreședinte al Comisiei pentru Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță a dezvăluit în luna septembrie a anului că firma Caravita CO a nepotul lui Filat, Vladimir Rusu, este beneficiarul mai multor credite de milioane de la BEM, prezentând copiile de pe contractele de împrumut.

Potrivit documentelor prezentate de Ioniță, pe parcursul ultimilor doi ani „Caravita CO” a beneficiat cumulativ de credite în sumă de peste 250 mil. de lei.

Vlad Filat de fiecare dată a spus că nu are nimic în comun cu afacerea nepotului și că organele de anchetă sunt cele care trebuie să investigheze neregulile.

Prejudiciul cauzat Băncii de Economii se ridică la ordinul miliardelor, iar în consecință instituția financiară a înregistrat pierderi de 202 mil. de lei, anul trecut, iar în prima lună a anului curent pierderile au însumat 3,1 mil. de lei.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img