LA FUNDUL SACULUI? Exporturile regiunii din stânga Nistrului s-au REDUS DRAMATIC, cu aproape 30%

a

Exporturile Transnistriei au totalizat 39 mil. dolari SUA cu 27,8% mai puțin în luna ianuarie din 2014 față de perioada similară a anului precedent, anunță Comitetul Vamal de la Tiraspol.

În urma situației dificile din Rusia, cea mai mare pondere au ocupat-o exporturile în dreapta Nistrului, totalizând 22,1 miliarde dolari SUA, cu 12% mai mult față de lina similară a anului 2014. Exporturile în Rusia s-au comprimat cu peste 70%, la 2 miliarde dolari SUA.

În topul statelor unde agenții economici din stânga Nistrului își mai livrează mărfurile sunt Italia – 4 mil. dolari SUA, Ucraina – 2,4 mil. dolari SUA și Germania – 2,2 mil. dolari SUA.

Cea mai mare pondere în totalul exporturilor Transnistriei este ocupată de energia electrică – 18,6 mil. dolari SUA produsă de centrala de la Cuciurgan şi livrată pe malul drept al Nistrului. Energia electrică este urmată de metale şi confecţii metalurgice – 6 mil. dolari SUA și produsele alimentare şi materie primă – 3,5 mil. dolari SUA.

La capitolul importuri, Rusia ocupă cea mai mare pondere de 78% din totalul importurilor de 110 mil. dolari SUA. La mare distanță după Rusia se află Ucraina – 5 mil. dolari SUA și Republica Moldova – 3,6 mil. dolari SUA.

Transnistria importă în mare parte resurse energetice – 82,8 mil. dolari SUA. Este vorba de gazul rusesc destinat, Uzinei Metalurgice şi Uzinei de Ciment din Râbniţa.

Recent, liderul de la Tiraspol Evghenii Șevciuk acuza Chișinăul de blocadă economică în condițiile în care agenții economici din stânga Nistrului sunt obligați să obțină documente pentru a-și putea exporta mărfurile în Ucraina și Federația Rusă.

You may also like

Comments are closed.

By