Hoțiile de miliarde au scufundat eficiența Băncii de Economii

a

Situația de la unele bănci s-a înrăutățit considerabil în anul 2014, înregistrând pierderi considerabile și un volum record al creditelor neperformante, ceea ce a influențat indicatorii de performanță.

Potrivit companiei de consultanță și rating EVM primele 4 bănci din top și-au menținut aceleași poziții ca și la finele anului 2013. Mai mult ca atât distanța dintre ele s-a majorat. Asistăm, astfel, la o stabilitate în performanța celor mai bune bănci. Este vorba de Moldindconbank (loc 1), Moldova Agroindbank (loc 2), Victoriabank (loc 3), Mobiasbanca- Groupe Societe Generale (loc 4). Totodată și-au îmbunătățit performanța în anul analizat băncile comerciale Energbank (loc 5 ) și ProCreditBank (loc 6).

Moldindconbank mai deține prima poziţie pentru anul 2014 după indicatorii  Venit net, Rentabilitatea financiară (ROE) şi Rentabilitatea Operaţională (ROS). Moldova Agroindbank este lider în sub-clasamentul Venituri totale pe sistemul bancar pentru același an.

În aceiași perioadă altele 3 bănci nu au reușit să înregistreze un venit net anual, și anume: BCR Chișinău (loc 12), Banca de Economii (loc 13) și Eximbank SA Gruppo Veneto Banca (loc 14). Pentru ultimele 2 clasate pierderile depasesc pragul de 200 mln. lei. De remarcat, că în cazul Băncii de Economii situația a regresat foarte mult comparativ cu anul 2013.

În perioada analizată veniturile totale pe sistemul bancar au crescut cu cca. 17% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut (2013), pe când venitul total net pe sistem a scăzut cu tocmai -24%.

 

You may also like

Comments are closed.

By