GRIPA STARNETULUI // „Virusul” pentru care ar putea plăti despăgubiri clienților

StarNet_LOGO_slogan

Ieri seara, pe Internet a fost publicată baza de date a clienților companiei Starnet, care prestează servicii de Internet, dar și de telefonie fixă.

Baza de date conținea date personale ale clienților, cum ar fi serii de buletin, coduri numerice personale, email-uri, telefoane, username-uri, parole, dar și lista de numere apelate de pe numerele fixe. Linkul care ducea la baza de date a circulat ieri intens pe Internet, iar mai mulți internauți au anunțat că au descărcat în calculatoarele personale întreaga baza de date.

Vitalie Eșanu susține că explicația „virusului care a permis sustragerea frauduloasă a informațiilor” nu ține. „Presupun că un lucrător/fost lucrător cu drepturi de administrare a copiat și a făcut public datele”, spune acesta. Vitalie Eșanu adaugă, totodată, că Starnet putea lua mai multe măsuri de precauția pentru ca să nu se ajungă la această situație – „în primul rând hașarea parolelor”.

Ce spun juriștii

Starnet a încălcat Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal prin faptul că nu au putut asigura protecție suficientă a datelor cu caracter personal al clienților, spune juristul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

„În funcție de urmări, față de Starnet urmează să fie aplicată răspunderea penală sau contravențională prevăzută în articolul 74/1 al Codului contravențional. Pe de altă parte, organele competente (Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal, Procuratura Generală, IGP) trebuie să depună eforturi pentru a identifica persoanele vinovate de realizarea unui atac cibernetic, care au dus la publicarea datelor cu caracter personal”, spune acesta.

Acesta spune că clienții pot acționa compania în judecată pentru a-și revendica drepturile care le-au fost încălcate, dar și pentru a determina compania să fie mai precaută pe viitor cu datele personale pe care le deține. Vadim Vieru mai adaugă că Starnet trebuie să-și ceară scuze de la clienții să și să încerce rezolve amiabil eventualele litigii.

Legea cu privire la datele cu caracter personal

În 14 aprilie 2012 a intrat în vigoare Legea nr. 133 din 08 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal. Scopul legii este asigurarea protecţiei drepturilor şi libertăţilor persoanei la prelucrarea datelor ei cu caracter personal, inclusiv a protecţiei drepturilor la inviolabilitatea vieţii private, la secretul personal şi familial.

Mai mult ca atât, a fost creat Centrul pentru protecția datelor cu caracter personal.

Potrivit Codului Penal, culegerea ilegală a informaţiilor fără consimţămîntul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 8000 mii lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. Răspîndirea informaţiilor menţionate se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 10000 mii lei sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 1 an sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 20000 la 40000 mii lei.

Poziția Starnet

Compania Starnet a publicat astăzi un comunicat de presă prin care îndeamnă clienții să să-și modifice parola de acces la Contul Personal StarNet și la adresa de e-mail.

„Informația a fost sustrasă în mod fraudulos prin atac informatic organizat asupra sistemelor IT din companie.

Din informațiile preliminare, atacatorii au folosit un virus care a permis sustragerea frauduloasă a informațiilor, astfel încât atacatorii au avut acces la datele sensibile ale companiei: nume și prenume clienți, ID buletin, telefon și adrese de e-mail.

Toate datele clienților au fost și sunt ținute cu control strict de acces și protejate în sistemul informațional StarNet, dar felul în care a fost făcut atacul a condus la posibilitatea accesării acestora și în format decriptat”, se arată în comunicat.
sursa: MOLDOVA.org

You may also like

Comments are closed.

By