Gaburici în aceeași notă cu Drăguțanu: Moldovenii bată-i vina au creat panică pe piața valutară

a

Noul premier, Chiril Gaburici se pare că aprins repede meseria de aburit cetățenii cu declarații sterile. După ședința cu reprezentanții băncilor, premierul a spus că deprecierea leului se datorează anumitor speculațiide pe piață.

„Speculațiile din partea sistemului bancar și a cetățenilor, creând la un moment dat o lipsă de valută pe piață, fapt ce a dus la deprecierea masivă a monedei naționale”, a precizat Gaburici.

Proaspătul premier a subliniat că băncile au încasat venituri mari de pe urma datorită cursului valutar.

În același timp, Gaburici a justificat lipsa leilor în sistemul bancar ca urmare a cererii mare de valută străină, iar acum aceasta urmează a fi vândută din nou în piață. “În următoarele zile cursul se va stabiliza, iar casele de schimb valutar vor dispune din nou de lei”.

Săptămâna trecută leul moldovenesc a atins cote nemaiîntâlnite, cursul oficial afișat de BNM pentru un dolar american și euro a depășit 20 de lei, iar unele case de schimb valutar cumpărau euro chiar și cu 30 de lei, iar guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara că vina pentru deprecierea leului aparține populației și agenților economici, care s-au avântat la casele de schimb valutar să cumpere dolari și euro.

Experții atrag atenția că deprecierea leului de săptămâna trecută a fost o acțiune coordonată cu BNM, iar speculații de valută s-au făcut prin intermediul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Inițial BNM a depreciat la maxim leul moldovenesc creând panică, iar populația și-a aruncat economiile în lei în comerț de frica deprecierii monedei naționale. Ulterior, la o zi după investirea guvernului, BNM a apreciat peste noapte leul, iar populația s-a avântat să vândă valuta pe care o avea la ciorap de frică să nu o piardă, însă colac peste pupăză casele de schimb valutar și băncile nu aveau lei.

You may also like

Comments are closed.

By