Efectele prăbușirii leului. Lukoil, Tirexpetrol și Rompetrol scumpesc carburanții

a

Trei mari companii petroliere Lukoil, Tirexpetrol și Rompetrol au anunțat că scumpesc benzina și motorina ca urmare a deprecierii leului moldovenesc. Petroliștii deja au notificat ANRE privind majorarea prețurilor la carburanți.

Astfel, Tirexpetrol a anunțat că majorează prețul benzinei cu 3,6% (60 de bani), iar motorina cu 5,1% (80 bani). În urma majorării prețul unui litru de benzină cu cifra octanică A95 va costa 17,05 lei/litru, iar motorina 16,35 lei/litru.

Rompetrol a anunțat că majorează prețul benzinei cu 6,8% (90 de bani), la 17,30 lei per litru, iar motorina o scumpește la 16,50 lei per litru.

Deocamdată, Lukoil a anunțat că majorează doar prețul angro la carburanți.

ANRE explică majorarea prețului la carburanți prin depreciere semnificativă a leului moldovenesc față de dolarul american. Scumpirile la carburanți vin după șase ieftiniri consecutiv a produselor petroliere ca urmare a reducerii prețului la petrol la bursele internaționale.

De la începutul anului curent leul s-a depreciat cu 25% față de dolarul american. Experții susțin că deprecierea leului va continua, iar scumpirile carburanților vor continua.

You may also like

Comments are closed.

By