Drăguțanu își FREACĂ PALMELE: Soldul depozitelor în valută străină a ajuns la echivalentul a 38 miliarde de lei

a

Soldul total al depozitelor în lei și valută străină pe sectorul bancar a însumat 69 miliarde de lei cu 5% mai mult în ianurie față de luna decembrie a anului 2014, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

O creștere spectaculoasă a înregistrat volumul plasamentelor în valută străină, care a ajuns la echivalentul a 38,2 miliarde de lei cu 12% mai mult față de luna decembrie cu o pondere de 55,5% din totalul depozitelor pe sistemul bancar.

Majorarea soldului depozitelor în valută străină se datorează în mare parte deprecierii masive a leului moldovenesc față de dolar și euro.

După cum mai relevă datele BNM, ponderea plasamentelor bancare la termen au o pondere de 53,3 din totalul depozitelor. Persoanele fizice au în bănci depozite în valută străină și lei moldovenești în sumă de 36,3 miliarde lei, persoanele juridice au economii de 32,5 miliarde de lei, iar plasamentele băncilor au constituit 14,6 miliarde de lei.

În raportul asupra inflației al BNM se menționa că în urma deprecierii leului moldovenesc față de dolari și euro are loc o valutizare a băncilor moldovenești în condițiile în care depozitele în lei început să migreze în cele în valută străină.

Ieri, ex-ministrul Finanțelor Veaceslav Negruța susținea că BNM în frunte cu guvernatorul Dorin Drăguțanu în doi timpi și trei mișcări a lăsat populația fără lei în urma creării panicii de pe piața valutară, iar acum populația își vinde rezervele de valută pentru a-și achita facturile.

La începutul săptămânii, Drăguțanu, transmitea mesaje negative pieței, majorând rata de refinanțare cu 5 puncte procentuale la 13,5%. În același timp, guvernatorul susținea că valuta este foarte multa pe piață, inclusiv în depozitele persoanelor fizice și în saltelele lor, important este sa vedem cum să-i convingem să o vândă.

Ieri, același guvernator a făcut alte declarații leii (mulţi), acumulaţi de la consumatori, merg la procurarea valutei (din saltele) la curs deja “cu leul întărit peste noapte”.

You may also like

Comments are closed.

By