Despre leul nostru moldovenesc și un cargo ”straniu”

 

Era 23 ianuarie. Un avion cargo ateriza pe aeroportul din Chișinău. Un cargo al unei companii rusești cu o reputație bună în occident. Am făcut un screen cu ruta deplasării avionului (flightradar24.com) și l-am pus pe facebook.

Seara am văzut că fostul ministru al apărării a impărtăşit opiniile despre un articol scris de un site în urma screen-ului meu. Iată ce a scris:

Şi totuşi oamenii sunt foarte nostimi uneori. Mai ales foştii miniştri.

Încă e supărat pe cazul din 2011 când am scris despre un IL care venea din Libia și care a dus în Armenia armament pentru rebeli africani. După ce am intrat într-o mică dispută cu el mi-a scris cineva în privat despre nomenclatorul armamentului pe care fostul ministru a vândut-o atunci. Eu nu mai urmărisem cazul după ce a fost preluat de presă. Dar despre asta mâine pe blog.

Dacă tot fostul ministru a vrut informații „deschise” despre incărcătura care a adus-o avionul m-am gândit că ar fi corect să scriu despre ea. Mai ales că presa noastră nu are chef să se informeze. Ei îi este mai simplu să scrie informația care apare pe facebook.

Practic unica informație care era cunoscută putea fi găsită pe flightradar24:

Avionul a venit din Clermont-Ferrand. Cam atât.

Prima la ce m-am gândit a fost compania ”Gas Natural Union Fenosa”. Am luat legătura cu cineva care știe tot ce mișcă pe acolo și care a negat această informație. Între timp au fost cumătrii la noi și nu am avut chef de documentare ba am și lăsat-o. Nu aveam chef să fac lucrul jurnalistic.

Vineri, ex-Premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, scria pe fb despre ”cvasi-emisia” de 21 mlrd de lei a Băncii Naționale a Moldovei. Toți știu că leii se tipăresc în Franța. Chiar dacă mintea este în vacanță am încercat să fac legătura logică cu avionul venit din a cincea republică. Găsit pe cineva cunoscător de situație la vistieria statului care mi-a confirmat că avionul a adus lei :-)

Bine. Dacă tot am aflat ce a adus … bloggerul din mine s-a apucat de ”căutat pe naiba”. Mă scărpinau degetele să înțeleg unde se tipăresc banii moldavi. Unica aluzie la locul tipăririi a dat-o dl Gheorghe Vrabie în ziarul Timpul din 30 noiembrie 2011 – ”… leul nostru se tipăreşte în Franţa, într-un orăşel aflat la 300 km sud-est de Paris, localnicii având o vechime de circa 300 de ani în tipărirea bancnotelor …”

Am început a căuta pe Wikipedia locațiile de tipărire a banilor în Franța cu o vechime de peste 300 de ani. Mi-au apărut vreo 30. Le-am elimintat pe toate în afară de cele de la Besancon, Riom, Dijon și Bourges. Ăstea erau la sud-est și erau aproape de Clermont-Ferrand. Am început să caut vreo imprimerie alături de Riom. Credeam că sunt aproape de a afla ”secretul de stat”. În timp ce căutam explicația exactă cum ar fi ”imprimerie de valută” în franceză, am dat de informația deschisă și care a fi cea mai aproape de adevăr în ceea ce privește locul unde se tipăresc leii moldavi.

Lângă Clermont-Ferrand sunt două imprimerii ale Băncii Franței. Iată adresele lor:
1. Imprimerie de la Banque de France, 10 Boulevard Duclaux, 63400 Chamalières
2. Papeterie de la Banque de France, Cité Banque de France, 63270 Vic-le-Comte

Mai mult ca sigur că la una din ele se tipăresc banii moldavi. Sau poate chiar la ambele în cazul în care se dorește tipărirea rapidă a 21 miliarde de lei.

Întrebări mai sunt? Parcă am încercat să explic pe degete de unde și cum am luat informația.

Later add: unele ”portaluri de știri” au dat video cu un camion care a mers de la SIS la BNM sau invers exac în ziua în care a aterizat avionul. Despre legătura între subsolurile SIS și vistieria de stat puteți citiți pe profit.md

www.luchianiuc.com

You may also like

Comments are closed.

By