De astăzi, creștinii ortodocși intră în Postul Sfintelor Paşti: Cum se ține corect și cu ce înlocuim carnea

luminari

Creştinii ortodocşi intră astăzi în cel mai lung și cel mai aspru post al anului, Postul Sfintelor Paşti sau Postul Mare. Anul acesta postul începe pe 23 februarie şi se încheie peste şapte săptămâni, la 12 aprilie, când va fi sărbătorit Paştele – Învierea Mântuitorului. În această perioadă de postire, Biserica ne îndeamnă să fim mai buni, postul însemnând și o îndreptare sufletească prin fapte bune și reflecție interioară, nu doar post alimentar.

În acest post nu se mănâncă carne, ouă, brânză, pește, vin și untdelemn. Se consumă numai bucate fără ulei. Pe durata postului, vor fi două zile cu dezlegare la peşte. Astfel, pe 25 martie de Buna Vestire şi pe 5 aprilie, în Duminica Floriilor când se va putea consuma peşte. Dezlegare la vin și untdelemn vom avea Sâmbăta și Duminica, în ziua de Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Sfinții 40 de Mucenici, la Buna-Vestire, când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor. Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare. De asemenea, postul nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor.

Cum se ține corect

În deosebi, se postește cu o deosebită evlavie în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post: Luni și Marți se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine și apă. Aceeaşi regulă este şi pentru primele trei zile din ultima săptămână de post (luni, marţi şi miercuri), dar şi pentru ultimele două (vineri şi sămbătă).

Miercuri, a treia zi din Postul Paştelui 2015, se ajunează până seara. Apoi se mănâncă pâine şi legume fierte fără ulei. În toate celelalte zile, cu excepţia zilelor de dezlegare, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, în zilele luni-vineri, iar sâmbătă şi dumincă de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Cu ce înlocuim carnea

Este recomandat să pregătim cât mai multe salate de legume (zarzavaturi) şi leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia etc.) ­proaspete, iar în cursul zilei, între mese, dacă simţim că ni se face foame, putem ronţăi un morcov, un ardei gras, un măr sau alte fructe. Ciupercile sunt, la fel, o sursă bogată în proteine vegetale care pot înlocui carnea. De asemenea, puteți consuma alune, migdale, nuci, arahide… În perioada Postului Paştelui nu trebuie să ne lipsească de pe masă leurda, urzica, ridichiile, andivele, frunzele de păpădie, brocoli, salată verde, morcovi, cartofi, gulii, roşii, dovlecel, ardei gras, ceapă verde şi multe verdeţuri printre care pătrunjel, bogat în vitamina C, mărar și, evident, multe fructe.

Postul Mare aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Iisus Hristos în pustie, înainte de a începe să predice Evanghelia. Aceasta este o disciplină spirituală însoţită de rugăciune, citirea Scripturilor, acte de caritate şi spovedania pentru mărturisirea și iertarea păcatelor.

You may also like

Comments are closed.

By