Culmea cinismului! BEM, furată de miliarde, trebuie să întoarcă 80 mil. lei lui Shor

a

Banca de Economii urmează să întoarcă 80 mil. lei acționarilor instituției financiare după ce statul a intrat în posesia pachetului majoritar de 56% în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a explicat astăzi că oficial statul și-a recuperat cota de 56% de la Banca de Economii, dar hotărârea Curții Supreme de Justiție nu explică din puncte de vedere procedural cum trebuie să fie făcut acest lucru.

“Statul ca să fie înregistrat în lista acționarilor trebuie parcurși anumiți pași. Este vorba în primul rând de returnarea celor 80 mil. lei, acționarilor. Întrebarea este cui, pentru că acțiunile au fost cumpărate de un acționar, care ulterior a vândut altui acționar. Lucrurile trebuie să fie clarificate printr-o procedură juridică”, a menționat Drăguțanu.

Guvernatorul e de părere că va fi nevoie de o altă încheiere judecătorească, care să spună cine și cât primește, de altfel banca riscă să fie atrasă în multiple litigii. “Deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. Din câte cunosc eu, Banca de Economii nici nu a primit o solicitare de la vreun acționar cui să întoarcă banii pentru că și ei se gândesc care va fi procedura”, a percizat Drăguțanu.

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut Curtea Supremă de Justiției a emis o încheiere prin care Banca de Economii a revenit în proprietate statului. Curtea și-a motivat decizia prin faptul că trei acționari minoritari nu au fost anunțați de Adunarea Acționarilor din 29 august 2013. Astfel, cei trei acționari au cerut curții să anuleze adunarea, dar și emisiunea de acțiuni care a avut loc din vara anului 2013 la care statul nu a participat.

De unde s-au luat cei 80 mil. lei pe care trebuie să-i întoarcă acționarilor Banca de Economii

Situația de la Banca de Economii a început să se înrăutățească în 2009, când profitul băncii a început să se diminueze considerabil. La sfârșitul anului 2012 pierderile băncii atingeau deja peste 300 de milioane de lei, iar volumul creditelor neperformante atingea uriașa sumă de 1,35 miliarde de lei – un record pentru sistemul bancar autohton. În vara anului 2012, președinte al Consiliului de Administrație al băncii a fost ales Victor Bodiu, membru PLDM și secretar general al Guvernului. Tot atunci au fost desemnați în Consiliul de Administrație Veceslav Mămăligă, consilier al ministrului Finanțelor (controlat de PLDM) și Elena Matveeva, tot funcționar al ministerului Finanțelor. Reamintim, Matveeva a votat în favoarea lui Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al BEM.

Pus în fața unui potențial faliment al BEM, în 2013 guvernul condus de Iurie Leancă, prim vicepreședintele PLDM, a hotărât  “să salveze banca” printr-o emisiune de acțiuni. Însă, curios, la sfârșitul lunii august, când a avut loc emisiunea, statul s-a retras prin neparticipare, iar acționarul minoritar (Sisteme Informaționale Integrate, controlată de Ilan Shor) a participat cu 80 mil. lei. Astfel statul diminuându-și cota de la 56% la 33%.

Prin această modalitate, Ilan Shor a devenit acționar semnificativ la BEM, cu o cotă de 33,7%, printr-o companie pe care o controlează. În primăvara anului 2014 milionarul Shor și-a vândut o parte din acțiuni companiei rusești VEB Capital, subsidiara Vneșeconombank, care a cumpărat 25% din acțiunile BEM, Shor devenind reprezentantul companiei rusești VEB Capital (ВЭБ Капитал) în Moldova, iar în luna mai 2014 a fost ales președintele Consiliului de Administrație al băncii.

În prezent situația de la Banca de Economii rămâne destul de gravă. Instistuția financiară a încheiat anul 2014 cu pierderi de 202,5 mil. lei cu 111 mil. de lei mai puțin față de recordul înregistrat în 2012.

 

You may also like

Comments are closed.

By