Colții leului slăbit se văd în inflație: prețurile au crescut în ianuarie cu 0,8%

a

Prețurile au crescut cu 0,8% în ianuarie față de decembrie, iar față de ianuarie anul trecut scumpirile au fost de 4,7%, anunță Biroul Național de Statistică.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,8 la sută a fost determinată de majorarea  preţurilor la produsele alimentare şi la mărfurile nealimentare – cu cîte 0,9 la sută, la tarifele pentru  prestarea serviciilor  populaţiei  – cu 0,4 la sută.

Din categoria produselor alimentare în prima lună a anului 2015 cel mai mult s-au scumpit legume proaspete – cu 7,0%, fructe proaspete – cu 5,0% și orez cu 1,4%.

La mărfurile nealimentare în luna ianuarie 2015 a fost marcată majorarea preţurilor la: plite electrice – cu 9,3%, instrumente pentru igiena personală – cu 6,3%, maşini de spălat rufe – cu 6,0%, autoturisme – cu 5,2%, aragazuri, aspiratoare, frigidere şi congelatoare – cu câte 3,7%, aparate de aer condiţionat, calorifere – cu 3,6%.

Experții susțin că scumpirile abia încep ca urmare a deprecierii leului moldovenesc față dolar și euro.

La începutul lunii februarie BNM și-a revizuit în creștere prognoza inflației pentru anul 2015. Astfel, inflația se va plasa la nivelul de 5,8%, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de prognoza fixată în octombrie.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu spunea că vor crește prețurile reglementate (energia electrică și gazul natural), dar inflația ar putea fi atenuată ca urmare a reducerii prețurilor la produsele petroliere.

You may also like

Comments are closed.

By