CNPF intră tare și adânc în ASITO-ul lui Platon

a

Comisia Națională a Pieței Financiare a inițiat un control inopinat la cea de a doua ca mărime companie de asigurări, Asito.

Potrivit informațiilor CNPF decizia controlului inopinat a fost luată ca urmare a multiplelor plângeri ale consumatorilor vizavi de calitatea produselor de asigurare ale companiei. Astfel, Consiliul de Administrație al companie decis să inițieze un control inopinat privind verificarea respectării legislației în domeniul protecției consumatorului la instrumentarea dosarelor de daune de Asito pentru perioada de 21 august – 31 decembrie 2014. Controlul va fi efectuat între 9 și 20 februarie.

CNPF nu menționează alte detalii privind inspecția la compania de asigurări Asito.

La sfârșitul lunii ianuarie curent s-a aflat că Asito intenționează să-și vândă sediul central. Mecanismul este că Asito participă în capitalul social al companiei Pavrapid SRL după care asiguratorul își vinde participația din companie către Nutzen Limited, companie off shore. Acestea a fost implicată în scandalul acţionarilor de la Agroindbank în anul 2013. Companie despre care se spune că ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon şi care influențează mai multe companii din acționariatul Agroindbank.

Experții susțin că manevra pe care intenționează să o facă ASITO nu este altceva decât pregătirea de faliment.

ASITO este a doua cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova cu o cotă de piaţă de 16,63%, iar în 2014 a intrat în topul celor mai mari companii de asigurări din Europa de Sud-Est, după valoarea primelor subscrise. Se spune că asiguratorul ar fi controlat de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Acţionariatul ASITO este destul de stufos, în condiţiile în care în listă apar doar companii off shore. Este vorba de Windon & Flanders Limited (Marea Britanie) care deţine 50,1% din capital, Dorman Management Limited (Cipru) – 17% și Ourimon Venture Limited (Cipru) – 16%.

You may also like

Comments are closed.

By