7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Cardurile bancare, în creștere! Moldovenii preferă banii “gheață”

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Moldovenii preferă cash-ul decât să plătească cu cardul în condițiile în care  extragerile de numerar au constituit 25 miliarde de lei, față de 1,5 miliarde de lei plățile fără numerar, în 2014, potriivt datelor Băncii Naționale a Moldovei. Experții explică acest lucru prin faptul că în Republica Moldova este slab dezvoltată rețeaua de achitări cu carduri.

“În Republica Moldova, moldovenii pot achita cu cardurile bancare doar într-un număr limitat de unități comerciale, de aceea ei preferă să extragă cash-ul. Este greu de spus în cât timp achitările cu cardurile vor fi disponibile la fiecare magazin, sau unitate de prestare a serviciilor”, sunt de părere experții.

Aceștea suțin că moldovenii au un comportament diferit când merg în străinătate, în condițiile în care achită serviciile și cumpărăturile doar cu cardul bancar. Și asta deoarece în străinătate sunt percepute comisioane destul de mari pentru extragerea de numerar. Astfel, achitările cu carduri efectuate străinătate au constituit 2 miliarde de lei, iar extragerile de numerar au însumat 482,2 mil. lei.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova 2,2 miliarde de lei, iar plățile fără numerar au însumat 1,1 miliarde de lei.

La sfârșitul anului 2014, moldovenii aveau  în posesie 1,3 mil. de carduri bancare ci 13% mai mult față de anul 2013, iar numărul bancomatelor amplasate pe teritoriul Republicii Moldova a fost de 1 miliard.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img