Bomba cu ceas! Enclava lui Șevciuk a achitat doar 4% din gazul livrat de ruși

a

Volumul tranzitului gazului rusesc prin regiunea din stânga Nistrului a fost de 18 miliarde metri cubi în anul 2014, iar consumatorilor din Transnistria le-au fost livrate 1,7 miliarde metri cubi cu 32% mai mult în 2014 față de anul precedent, scrie novostipmr.com.

Piotr Stepanov, șeful Tiraspol Transgaz a declarat că majorarea consumului de gaz în Transnistria se datorează în mare parte creșterii consumului din partea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, a celei de Ciment și a centralei electrice de la Cuciurgan.

Anul trecut, Transnistria a încasat pentru tranzitul gazului 25,9 mil. dolari SUA, iar banii au fost direcționați pentru plata consumului local. Banii nu au acoperit decât 4,11% din totalul sumei de 629 mil. dolari SUA, în condițiile în care prețul a 1000 de metri cubi este de 370 USD.

Datoria regiunii din stânga Nistrului pentru gazul consumat a constituit în anul 2014 2,5 miliarde ruble transnistrene (circa 225 mil. dolari SUA).

În raportul anual concernul rus Gazprom atenționa că datoria Transnistriei continuă să crească.

Creanțele Transnistriei pentru gazul rusesc se datorează în mare parte faptului că gazul este vândut cu un preţ mai mic faţă de cel din piaţă şi că autorităţile de la Tiraspol folosesc banii din plata consumului de gaz pentru acoperirea deficitului bugetar şi susţinerea diferitor programe sociale.

În prezent, datoria Transnistriei pentru gazele livrate de Federaţia Rusă este de aproape 4,6 miliarde de dolari. Asta în condiţiile în care populaţia regiunii plăteşte doar 80 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, iar întreprinderile industriale – între 200 şi 340 de dolari pentru mia de metri cubi. Rusia invocă periodic că datoria Transnistriei către Gazprom trebuie să fie achitată de autoritățile de la Chișinău.

You may also like

Comments are closed.

By