BNM a mai cheltuit 80 mil. dolari SUA ca să ţină cursul pe loc

a

Leul moldovenesc continuă să se deprecieze, iar economiştii susţin că BNM a epuizat toate pârghiile pentru e menţine cursul leului în condiţiile în care trendul de depreciere s-a reluat.

În perioada doar o săptămână (6-13 februarie) BNM a mai cheltuit 82 mil dolari SUA pentru a stopa deprecierea leului faţă de dolar şi euro, iar rezervele valutare au ajuns la 1,850 miliarde dolari SUA.

De la începutul anului curent rezervele valutare s-au comprimat cu 13,2%. Iar faţă de ianuarie anul trecut cu 34,4%. Nivelul maxim al rezervelor valutare a fost înregistrat la începutul anului trecut, constituind 2,850 miliarde dolari SUA.

Banii din rezervele valutare au fost utilizaţi în mare parte pentru intervenţiile pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului leului.

Pentru luni leul moldovenesc s-a apreciat faţă e dolarul american cu 2,1%, la 18,40 lei, iar faţă de euro cu 3,1%, la 20,65%.

Săptămâna trecută leul moldovenesc a atins cote nemaiîntâlnite, cursul oficial afișat de BNM pentru un dolar american și euro a depășit 20 de lei, iar unele case de schimb valutar cumpărau euro chiar și cu 30 de lei, iar guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declara la fel că vina pentru deprecierea leului aparține populației și agenților economici, care s-au avântat la casele de schimb valutar să cumpere dolari și euro.

You may also like

Comments are closed.

By