BNM își numără bani care i-au mai rămas “la ciorap”. Leul slab a mai mâncat 114 mil. dolari SUA din rezerva valutară

IMG_1687

La sfârșitul lunii ianuarie rezervele valutare au constituit 1,96 miliarde de lei cu aproape 200 mil.lei mai puțin față de sfârșitul anului 2014.

Banca Națională a Moldovei explică reducerea activelor oficiale de rezervă ca urmare a intervenţiilor pe piaţa valutară internă sub formă de vânzări de valută – 114.39 mil. dolari SUA, deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 59.82 mil. dolari SUA.

De asemenea, banca centrală spune că rezervele valutare s-au redus și ca urmare a creditului acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank cu 24 mil dolari SUA.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, declara săptămâna trecută că în prezent rezervele valutare acoperă 3,5 luni de importuri, ceea ce e conform normelor internaționale.

Doar anul trecut BNM a intervenit pe piața valutară cu aproape 450 mil. dolari SUA. Guvernatorul spunea că pentru aducerea leului moldovenesc la cotația de 17 față de moneda unică ar fi nevoie de un miliard de lei.

Drăguțanu menționa că BNM a intervenit pe piața valutară pentru a menține funcționalitatea pieței şi pentru a acoperi cererea de valută. Altfel, leul s-ar fi depreciat și mai mult.

You may also like

Comments are closed.

By