BNM a găsit făptașul pentru deprecierea leului. Migranții îs di jină

a

Banca Națională a Moldovei susține că deprecierea masivă a leului moldovenesc se datorează în mare parte reducerii transferurilor moldovenilor care muncesc în străinătate și a reducerii exporturilor moldovenești.

“Evoluția pe piața valutară din Republica Moldova este condiționată de factori fundamentali. Este vorba de reducerea transferurilor cu 20% a migranților moldoveni în trimestrul patru din anul 2014, dar și a reducerii exporturilor” a declarat Lucia Hadârcă, șefa operațiuni valutare de la BNM

Hadârcă susține că în prezent pe piața se atestă o cere sporită de valută. “Din datele pe care la avem în luna ianuarie oferta a fost 71 mil. dolari SUA, iar cererea de 151 mil. dolari SUA, gradul de acoperire 47%. Se observă un decalaj mare dintre cerere și ofertă, iar acest decalaj a fost acoperit parțial prin intervențiile BNM. Oferta este mică ca urmare a reducerii transferurilor. Totodată cererea continuă să fie destul de mare și nu observăm la moment o ajustare a cererii deși avem o depreciere destul de semnificativă. Importurile nu scad în proporția în care ne-am fi dorit”.

Șefa operațiuni valutare de la BNM afirmă că în urma agiotajului creat pe piața valutară are loc migrarea depozitelor din lei în valută. Or, BNM a majorat rata de bază și norma rezervelor obligatorii ca să stimuleze economiile în lei.

Fiind întrebată când s-ar putea aprecia leul, Hadârcă a precizat că acest lucru depinde de mai muli factori și este vorba de reducerea importurilor ca urmare a diminuării cererii, dar și de majorarea ratelor pentru plasamentele în lei. “În anul 2009 în urma reducerii transferurilor a avut loc o ajustare a importurilor cu 30%, ulterior am ajuns la un echilibru și au urmat ani în care leul s-a apreciat”.

În urma deprecierii leului, casele de schimb au ajuns să vândă valută la un preț mult  mai mare față de cursul oficial. De exemplu euro este vândut persoanelor juridice cu 26,35 lei, iar dolarul cu 23,10 lei. “Avem o piață liberă, iar BNM nu poate interveni prin măsuri restrictive”.

Experții economici sunt însă de altă părere și spun că deprecierea leului moldovenesc se datorează în mare parte miliardelor furate de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Cu leii de la cele trei bănci a fost cumpărată valuta de pe piață și transferată în Rusia. Economiștii susțin că factorii enunțați de BNM au o pondere de 20% în deprecierea leului moldovenesc.

 

În februarie BNM a vândut 87 mil. dolari SUA pentru satisfacerea cererii de valută. Rezervele au atins 1,855 miliarde USD și acoperă 3,3 luni de importuri. Avem un nivel confortabil al rezervelor valutare.

You may also like

Comments are closed.

By