BNM astupă hoțiile din băncile lui Shor și scumpește leul. Rata de refinanțare a urcat la 13,5% anual

a

Banca Naţională a majorat rata de refinanțare cu cinci puncte procentuale, de la 8,5 la sută la 13,5 la sută, anual, pentru a atenua riscurile inflaționiste ca urmare a deprecierii leului moldovenesc, potrivit declarației guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu.

„Multă lume poate o să zică că este o măsură insuficientă. BNM ia decizii în funcţie de circumstanţe. Lucrurile s-au precipitat pe piaţa valutară în ultimele zile. Credem că azi e momentul oportun. Prin această măsură urmărim scumpirea leilor. Băncile ar trebui să accelereze procesul de majorare a ratelor dobânzilor în lei la depozite şi credite. Majorarea dobânzilor la depozite va încuraja economisirea în lei şi va descuraja migrarea la depozitele în valută”, a precizat Drăguţanu.

Guvernatorul a spus că fluctuațiile astronomice pentru euro şi dolar înregistrate în ultimele două zile au fost provocate de populaţie care s-a grăbit să cumpere valută.

„Ceea ce vedem în ultimele săptămâni, cu accentuare în ultimele două zile, este un comportament excesiv al publicului larg în ceea ce priveşte dorinţa de a procura valută străină. Ceva s-a întâmplat în viziunea populaţiei ce a determinat-o să caute cu ardoare să cumpere valută şi să pună presiune asupra cursului valutar”, a mai spus Drăguţanu.

Guvernatorul însă nu a precizat dacă BNM a majorat și norma rezervelor obligatorii în lei.

You may also like

Comments are closed.

By